h i r d e t é s

Romániában átvállalja az állam a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatásait!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Romániában átvállalja az állam a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatásait!

2020. március 19. - 07:21

Az állami költségvetésből fizetik a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását - jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülésen. - írja a penzcsinalok.transindex.ro.

Illusztráció: erdely.ma

A lépéssel a kormány különösen azokat az iparágakat kívánja segíteni, amelyek a kabinet korábbi intézkedései miatt (például a kávézók, éttermek bezárása) kerültek nehéz helyzetbe. 

A több kérdőjelt is tartalmazó intézkedéseket a kormányülést követően Florin Cîțu pénzügyminiszter részletezte. Elmondta, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásait a kormány első körben a sürgősségi állapot ideje alatt, tehát legkevesebb 30 napig fogja biztosítani. Hozzátette viszont, hogy az intézkedés meghosszabbítható újabb 30 nappal.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a vállalatok "bizonyos" feltételek mellett vehetik igénybe az állami támogatást. Arra is kitért, hogy először a jelenlegi helyzet által legsúlyosabban érintett vállalatoknál kezdik meg az intézkedések gyakorlatba ültetését, majd egyéb vállalatok is igénybe vehetik a támogatást.

Több forgatókönyvre is felkészültünk, de egyelőre azt a döntést hoztuk meg, hogy a sürgősségi állapot időszakát vesszük alapul, és talán egy ezt követő 30 napos időszakot, hogy lehetővé tegyük a helyreállást

 - mondta Cîțu, aki szerint a kormány több forgatókönyv esetén is képes lesz az intézkedéseit akár több mint két hónapon át finanszírozni.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az állami bevételek máris csökkenésnek indultak, ezért arra hívta fel a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott vállalatok figyelmét, hogy időben fizessék be az adókötelezettségeiket, mert a kormány ezekből a forrásokból fogja tudni támogatni a bajba jutott iparágakat.

Cîțu arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben a legjobb gazdasági intézkedés az, ha likviditást biztosítanak a piacoknak, ezért a kormány időben ki fogja fizetni a kötelezettségeit, körábban utalja az áfa visszatérítéseket, illetve forgóeszköz finanszírozásra elérhető olcsó hiteleket tesz elérhetővé a vállalatok számára. 

penzcsinalok.transindex.ro


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s