h i r d e t é s

Rövid időn belül a második Horthy-szobrot avatják: Nagyon rossz irány

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Rövid időn belül a második Horthy-szobrot avatják: Nagyon rossz irány

2022. október 04. - 06:03

Utat talált a fasizmus Szegeden: egyetlen helyen lehet Horthy-szobrot avatni a városban, ott avatják fel

Október 15-én szombaton az állami tulajdonban lévő Dél-vidék Házban tort ülhet a vészkorszak: felavatják Horthy Miklós domborművét. - Forrás: szeged.hu

Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr, a Vitézi Rend alapítójának a nevét a mai napig egyesek összevonják (hazug módon) negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét.

Egyesek, többek között ezzel a mondattal hívják fel a figyelmet arra, hogy a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjainak sikerült megtalálni Szegeden az egyetlen olyan helyszínt, ahol lehetőségük van arra, hogy Horthy Miklósnak emlékművet állítsanak. És ezt most meg is teszik.

A domborművet az állami tulajdonú Dél-vidék Házban avatják fel.

Túri Török Tibor alkotásnál avatóbeszédet mond:

  • Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója,
  • Dorogi György, a Mi hazánkkal a Csongrád-Csanád megyei közgyűlésbe bejutott, majd Szabó Bálinttal Szegeden közös politikai karriert kezdő, ám a fideszes provokátorhoz képest is hihetetlenül rövid idő alatt felsülő, elfelejtésre érdemes jobboldali beállítottságú illető,
  • és elvileg Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság fideszes országgyűlési képviselője.

Ezen a szélsőjobboldali rendezvényen előadást tart a börtönbüntetésre ítélt Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont főigazgatója, akivel majd egyébként a Szegeden Dr. Rock néven közismert és eddig, legalábbis, jellemzően tisztelt Pleskonics András is beszélget.

A helyszínválasztás nem véletlen. Botka László polgármester korábban azt mondta, amíg ő polgármester, addig Horthynak nem lesz szobra Szegeden. Most azért tud mégis lenni, mert a Dél-vidék Ház állami terület, nincs, nem lehet beleszólása abba Szegednek, hogy ott milyen szobrot állítanak fel.

A Horthy-szobor állítása egyébként évtizedes történet már Szegeden: 2011-ben 800 ezer forintot összegyűjtöttek egy mellszoborra, aminek a posztamense is elkészült már, csak a bronz betűk hiányoztak róla. Akkor Haág Zalán, a KDNP közgyűlési képviselője azt mondta,

sokat köszönhet Szeged annak a kornak, amelyet Horthy Miklósról neveztek el. Tudom, hogy vitatott a személye, de a város tartozik neki ennyivel. Nehéz korban élt, voltak politikusi hibái, de a mérleg mégis pozitív irányba billen.

Botka László polgármester viszont kijelentette, „nem támogatok sem Horthy Miklós-, sem Kádár János-szobrot. A XXI. századi demokratikus Magyarországnak egyik történelmi kor vezetője sem lehet követendő példa.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki a közelgő avatás kapcsán felelevenítette azt is, hogy nem olyan régen a Parlamentben Dúró Dóra, a Mi hazánk országgyűlési képviselőjének a dolgozószobájában avattak Horthy-szobrot. Heisler azt mondta, „az, hogy egymás után viszonylag hamar két ilyen szobrot is felavatnak, rendkívül rossz irány. Ez a fajta Horthy-kultusz, ami szép lassan kiépül Magyarországon megítélésünk szerint rombolja a hazai demokráciát. Horthy Miklósnak a regnálása alatt számos kirekesztő törvényt hoztak. Alatta indították el a magyarországi zsidók deportálását: 600 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg a második világháborúban miatt. Úgy gondoljuk, Horthynak felelőssége van ennek a 600 ezer magyar zsidó állampolgárnak a meggyilkolásáért. De nemcsak a 600 ezer magyar zsidóról van szó: óriási felelőssége van a II. magyar doni hadseregnek az elvesztésében is. Ezért nem gondoljuk azt, hogy egy ilyen politikus bármilyen szinten referenciaszemély lehetne a magyar politikában.”

A Mazsihisz elnöke megjegyezte azt is, 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök mondott egy beszédet az Országgyűlésben, akkor elhangzott a Parlamentben, hogy

nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás.

Heisler szerint ez egyértelműen Horthy Miklósra igaz: – Azok, akik ezt a szoborállítást végzik szembemennek Magyarország miniszterelnökének akaratával is.

Heisler András ennek kapcsán megjegyezte azt is, ők már úgy tudják, Mihálffy Béla mégsem mond beszédet ezen az avatáson. (szeged.hu)

Frissítés (2022. október 4. 14:54)

Elmarad október 15-én a Horthy-dombormű avatója

A Vitézi Rend elhalasztja a Horthy-dombormű avatását, mert „több esetben is ferdítés történt, illetőleg egyesek olyan hangnemet engedtek meg maguknak, amelyet kulturált emberek nem engednek meg maguknak” írják honlapjukon.

„Tájékoztatni szeretnénk önöket arról, hogy az október 15-i emléktáblaavatás elmarad. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy bár nem október 15-én kerül avatásra az emléktábla, de egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban az emléktábla avatásra fog kerülni (az időpont egyeztetés folyamatban).” (szeged.hu)