h i r d e t é s

Saját szövetségesei ellen harcol a DK, Orbán megnyugodhat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Saját szövetségesei ellen harcol a DK, Orbán megnyugodhat

2022. szeptember 26. - 10:46

A többiek azt látják, hogy a Demokratikus Koalíció most nem Orbán Viktor, hanem saját szövetségesei ellen harcol – állítja Pulai András, a Publicus Intézet vezetője.

Forrás: Dobrev Klára Facebook oldala

A maga módján jelenleg mindegyik ellenzéki párt a saját szavazói megtartásáért és a tábora növeléséért küzd. A Demokratikus Koalíció azt gondolta, számára ez a legjobb eszköz – Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a Népszava kérdésére ezzel magyarázta, hogy a DK a közelmúltban Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakított.

Pulai úgy látja, három dolog kell ahhoz, hogy az árnyékkormány sikeressé válhasson. Először is az, hogy a kormánypárti és az ellenzéki oldal hasonló méretű legyen. Mivel esetünkben kifejezetten a DK árnyékkormányáról van szó, ez a feltétel végképp nem teljesül. Jelentős aránytalanság áll fenn a Fidesz javára, ami – közölte – megkérdőjelezi a DK kezdeményezésének komolyan vehetőségét.

További feltétel, hogy az árnyékkormánynak olyan tagjai legyenek, akiket jól ismer a nyilvánosság, és elhiszi róluk, hogy alkalmasak annak a posztnak a betöltésére, amelyre kijelölték. A Publicus Intézet vezetője ezen a téren komoly deficitet érzékel.

Elvárható lenne – jegyezte meg –, hogy egy politikus tegyen le valamit az asztalra, mielőtt árnyékminiszter lesz. 

A harmadik előfeltétel országspecifikus: az árnyékkormánynak le kellene fednie a teljes ellenzéki spektrumot ahhoz, hogy jól működjön.

Pulai szerint a többi ellenzéki párt között most egyfajta érdekközösség jött létre. Azt látják ugyanis, hogy

„a DK most nem Orbán Viktor, hanem a saját szövetségesei ellen harcol”, ami egyúttal arra késztetheti őket, hogy szembemenjenek ezzel. 

A Publicus Intézet vezetője nem állítja, hogy a valóságban is kialakul egy „DK kontra az összes ellenzéki párt szövetsége” szituáció, de azt biztosra veszi, hogy az árnyékkormány megalakítása segíti egy ilyen folyamat beindulását. (Hírklikk)


Kommentelne? Kattintson ide!