h i r d e t é s

Schadl György ügyvédjének irodája ad tanácsokat a fideszes többségű Budavári Önkormányzatnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Schadl György ügyvédjének irodája ad tanácsokat a fideszes többségű Budavári Önkormányzatnak

2023. március 17. - 10:04

Havi 250 ezer forint megbízási díjért ad tanácsokat a Schadl-perben védőügyvédként felbukkanó Morvai Attila irodája a Budavári Önkormányzat jogi és gazdasági bizottságának az év végéig. 

A beszerzésekért és közbeszerzésekért, a gazdasági és jogi ügyekért, a költségvetésért, valamint a vagyonnyilatkozatok vizsgálatáért felelős bizottság elnöke a helyi Fidesz-frakció szószólójaként működő Gulyás Gergely Kristóf, alelnöke pedig az exjobbikos, ám jó ideje a Fidesszel együtt mozgó Varga Dániel. A külsős szakértők megbízásáról szóló javaslat is részben tőlük származik (a két másik aláíró is kormánypárti).

Az ügyvédi kamara nyilvántartása szerint a két budapesti helyszínen dolgozó Morvai és Társa Ügyvédi Iroda vezetője Morvai Attila, aki az önkormányzati tanácsadáson kívül büntetőpereket is vállal. Legutóbb a Fővárosi Törvényszéken Völner Pál, a Fidesz volt igazságügyi államtitkára, valamint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elleni perben Schadl György védőügyvédjeként jelent meg. Védence – a vád szerint – 83 millió forint kenőpénzt adott át a kormánypárti politikusnak. (Schadl a vádhatóság gyanúja szerint 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.) Morvai Attila még az előkészítő ülés megkezdése előtt jelezte, hogy nem kaptak meg részeket a nyomozati anyagokból, holott tisztességes eljárásban ezeket biztosítani kellett volna a számukra. Korábban azon lepődött meg, hogy ügyfele rács mögött marad a tárgyalásig.

A Fidesz a tavaly őszi időközi választáson szerzett többséget a budapesti I. kerület önkormányzatában: Böröcz László kormánybiztos munkatársa, Fazekas Csilla szerezte meg a többséget jelentő mandátumot. A Fidesz-frakció még februárban indítványozta, hogy a jogi, a népjóléti és a városfejlesztési bizottságok munkáját szakértők segítsék. Az ellenzéki V. Naszályi Márta polgármester ugyan vétót jelentett be, de a hétfői rendkívüli testületi ülésen így is átment a javaslat.

Aligha véletlenül esett Morvai ügyvédi irodájára a Fidesz választása. Az terjesztette elő, például, azt a bírósági felülvizsgálati kérelmet is, amelyben a szeptemberi időközi választás kampányában hozott helyi választási bizottsági határozat felülvizsgálatát kérték a Kúriától. A bizottság ugyanis nem állapított jogsértést V. Naszályi Márta polgármester közösségi oldalán közzétett egyik kampányvideó miatt. A Kúria elutasította a kérelmet,  de ez nem ingatta meg az ügyvédi irodába vetett bizalmat, hiszen korábban sem voltak ismeretlenek kormánypárti körökben.

A Morvai és Társa Ügyvédi Iroda sok éve dolgozik a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzatnak (a kerület polgármestere korábban Rogán Antal volt). Az ügyvédi iroda tanácsadói feladatairól kevesebb, díjazásáról több adat is található. A kerület közadatkeresőjében utolsóként fellelhető, 2021-es összesítés szerint 2014 januárjától segíti a belvárosi önkormányzatot évi nettó 5,94 millió forintért. Azonban akadtak extrák is, például egy 2021. januári megbízás a társasházaktól érkező panaszok kezelésére, módosítására 5,8 millióért.

Egy idén januári összesítés szerint a Morvai és Társa már havi egymillió forintért dolgozik a kerületnek. (Népszava)