h i r d e t é s

Schmidt Mária nem vezeti tovább a Sorsok Háza projektet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Schmidt Mária nem vezeti tovább a Sorsok Háza projektet

2019. június 05. - 08:03

 

Nem teljesen meglepő módon, tegyük hozzá. Azt több mint elég időnk volt megtanulni, hogy Schmidt Mária nem a történelmi emlékezetet, sokkal inkább a történelmi agymosást tartja hivatásának. Nem nehéz kitalálni, miért terpeszkedhet jól fizető pozícióiban. Mindig is élvezte a Fidesz támogatását, amiért cserébe csak annyit vártak, hogy kedvező színben tüntesse fel a pártot és első sorban Orbánt. Ehhez annyi is elég volt, hogy a Horthy-kultuszt felélesszék.

Schmidt Mária - MTI Fotó: Mónus Márton

Veszélyes dolog az emlékezet, utat mutat, vagy épp óva int bizonyos utaktól. Ehhez persze elengedhetetlen annak helyes értelmezése. Jan Assman részletesen levezette az emlékezetről szóló tanulmányában. Erre nem kívánunk bővebben szót fecsérelni.

A Sorsok Háza projekt pedig épp elég kényes dolog nem lehet csak úgy beletúrni és misszióját a Fidesz ízléséhez igazítani a tények dacára is. Köves Slomó pedig megerősítette, hogy emiatt az összeférhetetlenség miatt kitették Schmidt szűrét.

A holokausztmúzeum kiállításának megtervezésével a jeruzsálemi Jad Vasem volt vezetőjét bízták meg, aki azt ígéri, nem hallgatják el a magyar felelősséget sem.

Yitzhak Mais a Sorsok Háza előkészítő munkáinak vezetésével megbízott izraeli történész a Jerusalem Postnak azt nyilatkozta:

Korábban azt mondták, hogy megkísérlik úgy ábrázolni a magyar holokausztot, mintha az kizárólag 1944 márciusa után, a náci megszállás után kezdődött volna. Biztosíthatom, hogy az új dokumentumokban teljesen világos, hogy nincs ilyen kísérlet.

A 7,5 milliárd forintért létrehozott múzeum a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek állít emléket. Korábban többen, köztük a Mazsihisz is aggódott amiatt, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre, a tanácsadó testületből pedig kiváltak nemzetközi tekintélyű szervezetek. /24.hu/

Ez történik, amikor egyik bukott ideológia mentegetésével igazolják a másik, nem kevésbé bukott ideológiát. Másfelől Schmidt kezd kontraproduktívvá válni minden tekintetben. Inkább teher a kormány számára is mintsem előny.


 

h i r d e t é s