h i r d e t é s

Sepsiszentgyörgy polgármestere: kockázatos, hogy intézményrendszerünk csak Budapesttől függ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sepsiszentgyörgy polgármestere: kockázatos, hogy intézményrendszerünk csak Budapesttől függ

2018. április 27. - 20:07

 

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint kockázatos, hogy a magyar állam tartja fenn az erdélyi magyarság intézményrendszerét.

Forrás: maszol.ro

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármester egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva fogalmazta meg álláspontját; szavait a Krónika napilap idézte pénteki számában.

Antal Árpád hosszú távon veszélyesnek tartotta, hogy a romániai magyarság intézményrendszere a magyar kormánytól függ.

Megrögzött transzilvanista és Fidesz-párti vagyok, ezt mindenki tudja rólam, mégis látom ennek a folyamatnak a veszélyét, mert a rendszer bármikor összeomolhat

- fogalmazott Antal Árpád. Úgy vélte: ha valamikor egy "Gyurcsány-szerű" politikus lesz Magyarország miniszterelnöke, "sportot űzhet abból, hogy megvonja a határon túli magyaroktól a finanszírozást".

Az RMDSZ székelyföldi önkormányzati tanácsát is vezető polgármester szerint legalább azt el kellene érni, hogy krízishelyzetben a román állam, illetve az önkormányzatok átvállalhassák a magyar kormány által létrehozott intézmények finanszírozását, hogy ezek léte ne kerüljön veszélybe, ha Budapesten "elzárják a csapot".

Antal Árpád hangsúlyozta: az erdélyi magyarok román állampolgárok is, Romániában fizetik az adójukat, tehát a román államnak kellene megoldania minden fontos problémájukat. "Nem szabad elkényelmesednünk. Itt adózunk, és nem szűnhetnek meg az elvárásaink, hogy intézményeinket a román állam finanszírozza" - hangsúlyozta az elöljáró.

Mi először és sokadszor is Bukarestbe megyünk a gondjainkkal. Ott kértük a Bolyai Egyetemet és az autonómiát. De ha ott mindig szembecsapják velünk az ajtót, nem várhatják el, hogy ezzel le is mondunk a céljainkról. Kénytelenek vagyunk máshova fordulni, és az első, ahova mehetünk, az Budapest

- fejtette ki az elöljáró.

A sepsiszentgyörgyi politikus szerint az lenne az ideális, ha az erdélyi magyarság nyerni tudna abból, hogy Romániában él magyarként.

Ne azt kapjuk meg a magyar államtól, amit elveszítünk a romántól, hanem kapjunk innen is, onnan is. Hozzunk mind a két irányból forrásokat, ne a magyar helyettesítse a románt. Így lehet elérni, hogy az oktatási rendszerünk legyen jobb, mint a romániai, a száz legjobb romániai középiskola között legyen tíz magyar. Sajnos, most nem így van, a százból csak egy magyar

 - fűzte hozzá Antal Árpád.

Az RMDSZ székelyföldi önkormányzati tanácsát is vezető polgármester arra is kitért, hogy az erdélyi magyarok többel járulnak hozzá Magyarország gazdaságához, mint amennyit a magyar kormány Erdélybe visszafordít, hiszen sokan a román állam pénzén tanultak szakmát, majd kivándoroltak, és Magyarországon kezdtek termelni.

(MTI)


 

h i r d e t é s