h i r d e t é s

Sikeres az ellenzéki összefogás Józsefvárosban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sikeres az ellenzéki összefogás Józsefvárosban

2018. május 14. - 14:11

 

Hat párt és a civilek állnak a jelölt mellett - Kocsis Máté máris fenyegeti a szavazóit. - írja a nepszava.hu.

Győri Péter szociológus, közgazdász, az ellenzéki összefogás józsefvárosi polgármester-jelöltje Forrás: MTI/nepszava.hu Fotó: Mohai Balázs

Az ellenzéki jelölt helyzete nem könnyű: hiába áll mögötte hat párt és józsefvárosi civilek is, ha a helyi lakosokat már figyelmeztették, kormánypárti polgármester nélkül a kerület működése is veszélybe kerül.

Közös, demokratikus ellenzéki jelölt indul a júliusi, józsefvárosi időközi-polgármester-választáson: Győri Pétert támogatja az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, az LMP, a Liberálisok, valamint helyi civilek is.

Az apropó, hogy a kerületet 2009 óta vezető fideszes Kocsis Máté parlamenti képviselő lesz, és feladja korábbi kerületi megbízatását: az időközi választás július 8-i időpontja viszonr annyira közeli, hogy már most hétfőn megkezdődött az aláírásgyűjtés a városrészbebn.

Győri 63 éves, közgazdász, szociálpolitikus, csaknem harminc éve Józsefvárosban él. 1990-2002 között az SZDSZ színeiben jutott be a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol a szociálpolitikai bizottságnak volt az elnöke. 2002-től 2018 áprilisáig a – közreműködésével létrehozott – Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgató-helyetteseként dolgozott. A Menhely Alapítvány alapítója és elnöke.

– Azért vállaltam független szakemberként a megmérettetést, mert egyetértek sőt kívánatosnak tartom, hogy jelen helyzetben, amikor domináns Fidesz-túlhatalom van, megpróbáljuk elősegíteni a tényleges többpártrendszert – indokolta szerepvállalását Győri, hozzátéve: a pártok belátták, hogy ez csak összefogással működhet.

A jelölők és támogatók döntése mögött Győri szerint az is szerepet játszott, hogy több civilszervezetet alapított és menedzselt, csaknem másfél évtizedig pedig a Fővárosi Közgyűlésben dolgozott. – 1990 után részt vehettem abban, hogy 40 éves egypártrendszer után megpróbáltunk demokratikus Magyarországot, demokratikus önkormányzati rendszert felépíteni. Büszke vagyok, hogy ebben a folyamatban sokat tehettem a rendszerváltás veszteseiért, például azzal, hogy több tízezer család közműtámogatást megszerveztük – fogalmazott a közös jelölt.

Győri leszögezte, hogy nem pártpolitikus, megválasztása esetén csakis a józsefvárosi lakosok érdekeit fogja képviselni. – Szakemberként azt mondjatom, hogy a önkormányzatiság veszélyben van, ha polgármester lehetek megpróbálom megvédeni Budapest további omlását, és Józsefváros még megmaradt intézményeit a buta és teljesen szakszerűtlen államosításoktól – ígérte Győri, hangsúlyozva: korrekt, normális kampányra készül. – Ha én nyerek, akkor együtt fogok működni képviselőkkel, akármilyen pártállásúak is. Ebben gyakorlatom van – szögezte le. Győri két mottóval zárta bemutatkozó sajtótájékoztatóját. „Mindenkinek legyen otthona, illetve méltóságot mindenkinek”.

Kocsis Máté mindenesetre előre figyelmeztette a józsefvárosi lakókat: ha nem kormánypárti  polgármester viszi tovább a kerületet, annak meglesz a böjtje, a döntés veszélyezteti a kerület működését - derül ki az Echo TV  összefoglalójából. Igaz, Kocsis azt is megjegyezte, hogy neki mindegy, kit indít az ellenzék, bízik a választóiban és a Fidesz jelöltjében.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s