h i r d e t é s

Sokakat érint, úgyhogy beszéljünk az ízületi fájdalomról!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Sokakat érint, úgyhogy beszéljünk az ízületi fájdalomról!

2024. június 27. - 10:52

Az ízületi gyulladást sokféle betegség okozhatja, lehet az fertőzés, hormonális probléma vagy akár valamilyen fizikai sérülés is. A sérült szöveteket a szervezet megpróbálja helyreállítani, de addig sem szabad erőltetni és túlterhelni az ízületeket. 

Forrás: patikatt.hu

Kialakulásuk alapján 3 csoportba oszthatók az ízületi gyulladások: fizikai sérülések, gyulladások és porckopás. A tünetek azonban nagyrészt megegyeznek: fájdalom, az ízület merevsége, duzzanata jelentkezik, esetleg pirosas elszíneződés. Lehetnek egyedi tünetek is, amelyek az érintett testrész vagy a gyulladás okozta betegség sajátosságai.

A kiváltó ok megtalálása és megszüntetése nem mindig egyszerű, de addig is szükség van a tünetek enyhítésére. A Patikatt.hu ízületi panaszokra is kínál különböző termékeket, amelyek segítségével eredményesen lehet csökkenteni a fájdalmakat. Nézzük meg részletesebben a kiváltó okokat!

Az ízületi panaszok forrása

A fizikai sérüléseket okozhatja az ízületeket hirtelen ért mechanikai erőhatás, ami keletkezhet sportolás vagy baleset közben is. A rándulások, húzódások és törések mellett ide sorolható a kopás is, amely az öregedéssel járhat együtt.

A gyulladásokat okozhatja fertőzés, de kialakulhatnak sérülés következtében is. Gátolhatja az ízületek megfelelő működését belső eredetű vagy autoimmun betegség által okozott gyulladásos állapot is.

Az egészséges ízületekben a porc tompítja a két kapcsolódó csont ütközését, ami egy sima felszínű, erős anyag. Ízületi folyadék veszi körül, ami növeli az ízület mozgékonyságát. Ha a porc felszíne egyenetlenné válik, a súrlódás következtében porckopás alakul ki. A mozgás fájdalmassá válik, mivel a csontok közvetlenül érintkeznek és roncsolódnak is.

Kik hajlamosak jobban az ízületi fájdalmakra?

A kor is a kockázati tényezők közé sorolható, mert a porcok nehezen regenerálódnak, így idővel nagyobb az esélye az ízületi problémák kialakulásának. A túlsúly, az elhízás által megnövekszik az ízületekre mért terhelés, a mozgásszegény életmód elgyengíti az izmokat, így fokozza az ízületi sérülések esélyét.

A genetika is befolyásolhatja az izmok és ízületek regenerációs képességét, van, aki sérülékenyebb, mások ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben. Ha nem ez utóbbiról van szó, akkor rendszeres testmozgással, megfelelő testtartással és optimális táplálkozással sokat tehetünk az ízületi fájdalmak kialakulása ellen.

Diagnózis és kezelés

Különböző krémekkel, gélekkel, kompressziós támaszokkal, fájdalomcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel lehet a tüneteket enyhíteni, de krónikusan visszatérő ízületi fájdalmak esetén fontos lehet egy alapos kivizsgálás.

Amennyiben az otthoni kezelés nem vezet eredményre, akkor is mindenképpen orvoshoz javasolt fordulni. Ő el tudja dönteni, hogy elég lesz a gyógytorna, vagy netán műtétre lesz szükség. A reumatológiai szakrendelésen sebészeti beavatkozás nélkül végzik a kezeléseket. Elengedhetetlen az orvos felkeresése akkor is, ha nem azonosítható a kiváltó ok.