fbpx Spam-gyanús tevékenységet folytat az Orbán-kormány? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Spam-gyanús tevékenységet folytat az Orbán-kormány?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Spam-gyanús tevékenységet folytat az Orbán-kormány?

2022. január 13. - 06:10

 

Szinte lehetetlen önerőből leiratkozni a kormány vakvinainfónak álcázott agitációs és propaganda-hírleveléről.

Forrás: vakcinainfo.gov.hu

Hiába próbáltak meg leiratkozni a kormány hírleveléről, nem jártak sikerrel, pedig volt, aki többször is megpróbálta - írta meg a Telex

A kormány azoknak is kiküldött egy emailt a 2022-től osztott kormányzati támogatásokról, akik akkor adták meg az emailcímüket és a szükséges felhatalmazást, amikor az oltásra regisztráltak – feltehetően abban a hiszemben, hogy csak az oltásokkal, esetleg a járványhelyzettel kapcsolatos leveleket fognak kapni. Már a vakcinaregisztrációs oldal indulásakor felmerült, hogy ez a hozzájárulás túlságosan általános, ezért lehetőséget teremt arra, hogy a kormány a jövőben más témákban is használja, de akkor a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek azt állította, hogy ez nem fog előfordulni – most mégis előfordult. Amikor a friss hírlevél után újra megkerestük őket, hangsúlyozták, hogy minden jogszerűen történik, de a korábbi válaszuk és az új gyakorlat közti ellentmondásra nem reagáltak.

Aki nem szeretne ilyen kormányzati hírlevelet kapni, természetesen bármikor leiratkozhat róla. Ez minden hírlevél esetén törvényi kötelezettség, és a kormány emailjeinek a végén rendre található is egy link, amely az adatkezelési tájékoztatóra vezet, ennek a legvégén pedig ez olvasható: „Amennyiben Ön le kíván iratkozni a hírlevélről, kérjük, írjon e-mailt a [email protected] e-mail-címre. Ebben az esetben az adatkezelő az Ön e-mail-címét törli a nyilvántartásból.”

A gyakorlatban azonban úgy tűnik, ez mégsem ilyen egyszerű, ahogy arról több Telex-olvasó is beszámolt:

  • „A cikk végén említett leiratkozás nem működik, a napokban küldtem el a 4. leiratkozó levelemet, az első 3-nak semmilyen hatása nem volt.”
  • „Én augusztus végén kértem az említett emailcímen a leiratkozást, és ennek ellenére kaptam a cikkben említett kormánypropagandából.”
  • „6x iratkoztam le, azóta is kapom.”
  • „A ”szigorú adatvédelmi szabályok betartásával„ kapcsolatban annyit szeretnék megjegyezni, hogy hónapokkal ezelőtt (pontosabban: 2021 áprilisában) megpróbáltam leiratkozni erről a hírlevélfolyamról az általuk a levelek alján megadott lépéseket követve – a leveleket ehhez képest azóta is töretlenül kapom, a legutóbbit ezen a héten.”

Ezek az egyéni beszámolók természetesen nem tekinthetők reprezentatívnak. Az azonban ezekből is látszik, hogy legalább néhány esetben probléma volt a leiratkozással, még az is előfordulhat, hogy valamilyen technikai hiba miatt. Ezért újra a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordult a portál, az alábbi kérdésekkel:

  • Van-e valamilyen további követelmény, hogy a leiratkozás sikerrel járjon (például hogy a levél tárgyának vagy a törzsszövegének mindenképp tartalmaznia kell valamilyen kifejezést)?
  • Tudnak-e ilyen problémáról, jutott-e tudomásukra olyan eset, hogy valakinek nem sikerült leiratkoznia?
  • Ha igen, mi lehetett ennek az oka?
  • Ha valaki így jár, mit tehet, hol, hogyan jelezze, hogy szeretne leiratkozni, de nem tud?

(Telex)


 

h i r d e t é s