h i r d e t é s

Súlyos mellékhatású gyógyszer került forgalomba

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Súlyos mellékhatású gyógyszer került forgalomba

2018. február 10. - 07:48

 

A Richter által gyártott szer több esetben súlyos májkárosodást válthatott ki a pácienseknél.

A kép illusztráció!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) átmeneti intézkedéseketvezetett be a Richter Esmya nevű gyógyszerével kapcsolatban - közölte a Richter pénteken az MTI-vel.

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) decemberben azért indított vizsgálatot, mert a gyógyszerrel kezelt négy páciensnél súlyos májkárosodást jelentettek be.

A PRAC azt javasolja, hogy az Esmyával új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévő kezelések befejezhetőek. A bizottság azt ajánlja, hogy a gyógyszerrel kezelt, méhmiómában szenvedő nők rendszeres időközönként májvizsgálaton vegyenek részt. A PRAC végső döntése 2018 május végéig esedékes.

A Richter viszont meg van győződve arról, hogy az Esmya biztonságos készítmény, de együttműködik a bizottsággal. A gyógyszergyár szerint az Esmya kezelésben részesült és májkárosodást szenvedett páciensek esetének elemzése alapján nem állapítható meg egyértelmű kapcsolat a szer és a megbetegedések között. Úgy vélik, más tényezők játszhattak közre, például egyéb gyógyszerek egyidejű használata, vírusfertőzés, valamint a máj egyéb okokból történt károsodása. (MTI) / ripost.hu


 

h i r d e t é s