h i r d e t é s

Szabadai Viktor nyílt levélben kéri Tarlós Istvánt a budapesti szeméthelyzet kezelésére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szabadai Viktor nyílt levélben kéri Tarlós Istvánt a budapesti szeméthelyzet kezelésére

2018. augusztus 08. - 19:54

 

Alább olvashatják Szabadai Viktor nyílt levelét Tarlós István részére.

Illusztráció: H. Szabó Sándor

Tisztelt Tarlós István!

Tisztelt Polgármester Úr!

A fővárosban élők közös érdeke, hogy Budapest utcái és közterei tiszták legyenek, ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a hulladékgyűjtés egységessé és jól finanszírozottá váljon. Budapesten az utcai szemetesek kihelyezéséért, ürítéséért és karbantartásáért jelenleg legalább huszonöt különböző cég felel. A fővárosban a FŐKERT Nonprofit Zrt. mellett az FKF Zrt. és a kerületek is külön-külön gyűjtik a szemetet. Mindegyik szereplő változó rendszerességgel üríti a szemeteseket és sokszor teljesen különböző típusú szemétgyűjtőket helyeznek ki. A fővárosnak jelenleg nincs egységes koncepciója és technológiája a köztéri szemét összegyűjtésére. 

A kerületek ráadásul sokszor olyan speciális kukákat helyeznek forgalomba, amelynek az üzemeltetéséhez aztán nincs meg a megfelelő szaktudásuk és eszköztáruk. Ebből is fakad, hogy egyes szemetesek csordultig telnek, míg mások kihasználatlanul állnak Budapest utcáin és közterein. A Magyar Liberális Párt szerint egy egységes, az egész várost lefedő köztéri szemétgyűjtési koncepcióval tisztábbá tehetnénk Budapestet, és olcsóbbá válhatna a szolgáltatás is. 

Az itt élők és a nagy számban hozzánk érkező turisták, vendégek miatt is fontos lenne, hogy könnyen felismerhetővé és beazonosíthatóvá váljanak a szemetesek a város minden szegletében. Fontos lenne, hogy ne több tucat cég egymástól teljesen függetlenül végezze a hulladék összegyűjtését, és az egymástól teljesen eltérő, és emiatt nehezen felismerhető szemetesek karbantartását. A Liberálisok ezért azt kérik, hogy a fővárosi vezetés mielőbb dolgozzon ki egy koncepciót arra, hogyan válhatna egységessé és hatékonyabbá Budapesten a köztéri szemétgyűjtés.

 

Tisztelettel:

Szabadai Viktor

a Magyar Liberális Párt

budapesti választmányának elnöke


 

h i r d e t é s