h i r d e t é s


Szabadulnának a közmunkásoktól: teljesen átalakítják a programot

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szabadulnának a közmunkásoktól: teljesen átalakítják a programot

2017. szeptember 12. - 07:51

 

Sikerdíjjal hajtják őket vissza a piacra

ténytár.blog - Blog.hu

A közfoglalkoztatás többszázezer munkanélkülinek jelenthet átmeneti megoldást, a program elindítása óta azonban folyamatos a vita arról, valóban orvosolja a munkanélküliek problémáját, vagy éppen elmélyíti azt. Utánajártunk, milyen hatással van a piaci szereplőkre a közmunkaprogram, és megkérdeztük a minisztériumot, hamarosan miként fogja átalakítani a közfoglalkoztatást. - írja a Pénzcentrum

Idén öt éve, hogy elindult a közmunkaprogram, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a munkaerőpiacról kiszorult álláskeresők is dolgozhassanak. Erre a központi költségvetésből igen nagy támogatást kaptak a közfoglalkoztatók. Míg egyesek valós megoldást láttak a programban, amely esélyt ad a munkanélkülieknek, mások élesen kritizálták, mondván, az állástalanok ezzel csak még távolabb kerülnek az elsődleges munkaerőpiactól.

A statisztikák szerint mára erősen átrendeződött a munkaerőpiac, alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor nagy átalakítások szükségesek a közfoglalkoztatásban.

Nagy átalakítás következik

Idén márciusban a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, meg kell változtatni a közfoglalkoztatás statikusságát, és minél több embert ki kell vezeti a valós munkaerőpiacra. Ennek módjáról, és ütemezéséről kérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az alábbi választ kaptuk:

"A kormány célja, hogy a közfoglalkoztatottak átvezetésével is biztosítsa a versenyszféra számára szükséges munkaerőt. A 40 milliárd forint keretösszegű közfoglalkoztatásból kivezető - gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő - intézkedésekkel fokozatosan, minél több közfoglalkoztatott személy nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedését tervezzük elősegíteni. A kormány 3-4 éven belül, fokozatosan 150 ezerre szeretné csökkenteni a közfoglalkoztatottak létszámát. 2018 nyarától felmenő rendszerben, három éves időszakon belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni. A szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani. Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban. A 25 év alatti fiatalok ezentúl csak abban az esetben kerülhetnek majd közfoglalkoztatásba, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget."

A közfoglalkoztatottak létszáma tavaly érte el a csúcsot, akkor havonta átlagosan 223 469 fő dolgozott közfoglalkoztatottként. Idén az első félévben ez a szám 187 284 főre csökkent.

Sikerdíj, ha el tudnak helyezkedni?

Azok a közfoglalkoztatottak, akiknek sikerül munkát találniuk az elsődleges munkaerőpiacon, elhelyezkedési juttatást kapnak. A "Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" program fő célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.

Akik közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejárta előtt el tudnak helyezkedni, azoknak jár ez a juttatás, aminek összege havi 22 800 forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint átlagosan 170 ezer forint támogatásban részesül egy személy, aki a közfoglalkoztatásból a nyílt munkaerőpiacon helyezkedik el, ez mintegy 7,5 havi támogatásnak felel meg. Akiknek jár ez a támogatás, azoknak igényelniük kell a területileg illetékes járási, vagy fővárosi kerületi hivatalban, tehát nem automatikus.

Tavaly közel 4400 fő kapott elhelyezkedési juttatást, idén pedig már több mint 2500-an.

Tekintettel arra, hogy közfoglalkoztatási jogviszonyban az észak-magyarországi, valamint az észak-alföldi régióban állnak legtöbben, ezért ezekben a térségekben legjelentősebb a közfoglalkoztatásból kilépő, így elhelyezkedési juttatásban részesülők száma. A nyugat- dunántúli régióban dolgoznak legkevesebben közfoglalkoztatottként, ezért ebben a régióban éltek legkevesebben ezzel a lehetőséggel.

 

Szerző: Kotroczó Melinda / penzcentrum.huh i r d e t é s

betöltés...

;