h i r d e t é s

Szabadulnának Mark Zuckerbergtől a Facebook részvényesei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szabadulnának Mark Zuckerbergtől a Facebook részvényesei

2019. június 04. - 12:26

 

Független elnököt akarnak a cég élére. Zuckerberg és a belső köre leszavazták az ötletet.

Szabadulnának Mark Zuckerbergtől a Facebook részvényesei - Forrás: New Statesman

Elsöprő többséggel szavazták meg a Facebook részvényesei a múlt héten tartott éves találkozójukon Mark Zuckerberg elmozdítását és a cég részvényesi struktúrájának átalakítását. A szavazásnak nem lesz következménye, mert Zuckerberg és a belső köre minden kérdést el tudnak dönteni, de a tavalyi hasonló szavazáshoz képest jelentősen nőtt az elégedetlenkedők száma, ami mindenképpen jelzésértékű lehet – írja a Business Insider.

A Facebook hétfőn tette közzé a múlt heti találkozó szavazásainak adatait, a vállalati igazgatás javításáért dolgozó Open Mic pedig ki is elemezte ezeket. Mint kiderült, két kulcsfontosságú kérdésben szavaztak Zuckerberg ellen a részvényesek, amivel jelentősen csökkentenék a hatalmát.

Az egyik ezek közül a Facebook-vezér elmozdítása az elnöki székből, hogy egy független szakembert ültessenek a helyére. Nagyjából ugyanerről már tavaly is szavaztak a befektetők, de míg akkor csak 51 százalékos volt a támogatottság, most 68 százalékra nőtt ez a szám.

A másik felvetés a Facebook két részre osztott részvényesi struktúrájának eltörlése, amit a részvényesek 83,2 százaléka támogatott. Ez egyébként érthető is: jelenleg A osztályú és B osztályú részvényesek vannak a Facebooknál, előbbi csoportnak részvényenként egy, utóbbinak tíz szavazata van. A B osztályban ugyanakkor csak a cégvezetés van benne, Zuckerberg pedig az itt található részvények 75 százalékát birtokolja, vagyis

egymaga képes gyakorlatilag bármit leszavazni, akármilyen többséggel támogatják azt a mezei részvényesek.

index.hu


 

h i r d e t é s