h i r d e t é s

Szakmai párbeszéd a fenntarthatóság jegyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szakmai párbeszéd a fenntarthatóság jegyében

2019. július 08. - 11:11

 

Workshop keretében vitatták meg a napokban a fenntarthatóság mellett elkötelezett Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) szereplői és támogatói, hogy az elmúlt hónapokban milyen lehetőségekkel tudtak élni a zöld tudáshoz, kapcsolatrendszerhez és forrásokhoz való hozzáférés tekintetében, milyen közös helyi, szemléletformáló akcióik voltak, egyáltalán milyen fejlesztéseket tudtak elindítani. 

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. részéről, amely a Program elindítója és egyben motorja, szó esett a közeljövő pályázati lehetőségeiről is.  

A „zöld téma” kifejezetten az a terület, ahol az érzékenység, a nyitottság, az innovációk iránti fogékonyság, és  a jó szervezőkészség alapvetés, hogy lehetőleg ne vesszen el egy-egy remek kezdeményezés, ötlet. A szervezett és meghirdetett programok azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban minden korábbihoz képest nagyobb hangsúlyt kapott az egyéni és közösségi szemléletformálás, ugyanakkor jól számszerűsíthető eredmények is felmutathatók a környezettudatos közlekedés, épületüzemeltetés, infrastrukturális fejlesztések vagy a hulladékgazdálkodás terén is.

Az már egyértelműen látszik, hogy a Programban résztvevő intézmények, piaci szereplők milyen és mekkora mértékű hozzáadott értéket képviselnek a fenntarthatóságra, a fenntartható gazdálkodásra vonatkozóan, és hogy mit is kell tennünk annak érdekében, hogy a környezettudatos szemléletet lényegesen erősítsük tágabb környezetünkben is.

– hangsúlyozta Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellára, a szakmai tanácskozás házigazdája.

Akit egy kicsit is érdekel a Föld nevű bolygó sorsa, az aligha húzódhat félre a felelősség elől. Meggyőződésem, hogy ha ez egy kollektíven, kooperációban felvállalt ügy, akkor még sikeresebb lehet, hiszen folyamatos, élő párbeszéd zajlik a szereplők között, jó gyakorlatokat osztunk meg és inspiráljuk egymást.

Egy témába vágó aktualitást is szeretnék megemlíteni: jelenleg is zajlik a Solar Dechatlon nemzetközi építőipari innovációs verseny, amelyen a PTE Műszaki és Informatikai Kar csapata is részt vesz. SOMESHINE projekt néven jegyzett mintaházuk úgynevezett smart building, amely természetes, megújuló energiákat hasznosít és innovatív mérnöki megoldásokat ötvöz. A mintaházakat összefogó „szoláris falu” szeptember végéig várja a látogatókat.

– fogalmazott Jenei Zoltán. 

Előzmény

Mint ismert, ez év április 10-én került sor az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot és elkötelezettséget szem előtt tartó közös szándéknyilatkozat aláírására a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium valamint a Virtuális Erőmű Program (VEP) igazgatója és védnöke között. Ekkor került sor a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) alapkövének elhelyezésére is. 

 


 

h i r d e t é s