h i r d e t é s

Szárazföldet találtak kilométerekkel tengerszint alatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szárazföldet találtak kilométerekkel tengerszint alatt

2019. december 15. - 07:00

 

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt.

Forrás: editorji / youtube

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt, a jéggel teli kanyon 3,5 kilométerre hatol a tengerszint alá. Ennél csak az óceáni árkok mélyebbek nála – idézi az MTI. A felfedezést a „fehér kontinensről” készült új térkép mutatja be, amely példátlan részletességgel tárja fel a jégtakaró alatti talaj morfológiáját.

A BedMachine Antarctica lényegében a kontinens légi eszközök felvételei alapján készült térképeinek hézagait tölti ki. Radarokkal évtizedeken át járták keresztbe-kasul az Antarktiszt, hogy mikrohullámú jelek segítségével a jég alá „pillantsanak” és kitapogassák a mélyben fekvő kőzetek formáját. Azonban továbbra is hatalmas területek maradtak, amelyekről alig, vagy semmilyen adat sincs.

Mathieu Morlighem, az Irvine-i Kalifornai Egyetem kutatója úgy tüntette el a fehér foltokat, hogy a tömegmegmaradás törvényét használta: ha tudja, mennyi jég jut be egy szűk völgybe és milyen gyorsan folyik, akkor a jég mennyisége kiszámolható, ebből pedig képet nyerhet arról, milyen mély és mennyire egyenetlen a völgy talaja.

A 20 kilométer széles Denman-gleccser esetében a számítások azt mutatták, hogy a jég több mint 3500 méterrel a tengerszint alá nyúlik.

Az óceáni árkok mélyebbek, ám ez a legmélyebb szárazföldi kanyon. Vannak ugyan magasabb falú kanyonok, például a „kínai Grand Canyon”, de ezek alja a tengerszint felett van. (MTI) / 24.hu


 

h i r d e t é s