h i r d e t é s

Szemcsepp válthatja le az olvasószemüvegeket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szemcsepp válthatja le az olvasószemüvegeket

2021. december 28. - 18:23

Egy új szemcsepp képes javítani a közeli látást, e forradalmi megoldás pedig több százmillió idős ember számára nyújthat alternatívát az olvasószemüveg helyett.

Forrás: eyewire.news

A Vuity elnevezésű forradalmi szemcsepp a múlt hónapban vált vénykötelessé az Egyesült Államokban, melyből elegendő naponta egy alkalommal cseppenteni ahhoz, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek a közeli látásban anélkül, hogy mindez befolyásolná képességüket a távoli látásra.

Dr. Scott MacRae, a Rochesteri Egyetem Látástudományi Központjának szemészorvosa a Vuity kapcsán elmondta, bárkinek, akinek jelenleg szüksége van olvasószemüvegre a közeli látáshoz, tökéletes alternatívát nyújthat az új megoldás. A szemcseppet az Egyesült Államok szabályozó hatósága október végén hagyta jóvá, miután az országban jelenleg 128 millió amerikai küzd látási problémákkal.

A 45 évesnél idősebb amerikaiak közel 90 százaléka küzd közeli látási problémákkal, a közeli tárgyakra való fókuszáláshoz ugyanis a szemnek meg kell változtatnia alakját, ám ez a képesség a kor előrehaladtával jelentősen romlik, ezért külső segítségre van szükség a közelre történő látás visszanyeréséhez – írja a New York Times.

Az idősek többsége gyakran arra panaszkodik, hogy ha olvasnak, a könyvet nagyon közelre kell tartaniuk szemükhöz, vagy nagyon erős fényt kell kapcsolniuk ahhoz, hogy lássák a szöveget. Szemorvosok azt javasolják, hogy az érintettek viseljenek olvasószemüveget, vagy hívják segítségül az újonnan megjelent Vuity elnevezésű szemcseppet.

A szemcsepp egyik legnagyobb előnye, hogy az olvasószemüvegekkel ellentétben nem ront a távoli látás minőségén, azonban jelentősen javítja a közeli látást, mindez pedig hatalmas változás az olvasószemüvegek használatához képest, hiszen a legtöbben arra panaszkodnak, hogy a szemüveg használatakor nem látnak távolra, és le kell venniük a szemüveget, ha egy pillanatra egy távoli tárgyra fókuszálnának. (liner.hu)