h i r d e t é s

Szép csendben a koronavírus is ismét utat tör magának Magyarországon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Szép csendben a koronavírus is ismét utat tör magának Magyarországon

2022. július 09. - 08:47

Miközben a rekordgyenge forinttal és a rekordmagas inflációval van tele a hazai sajtó, szép csendben a koronavírus is ismét utat tör magának Magyarországon.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Néhány szomszédos országhoz hasonlóan nálunk is kétszámjegyű százalékos mértékben emelkednek a heti esetszámok, így most már ott járnak, ahol május közepén. Feltehetően az omikron variáns BA.4 és BA.5 jelű alvariánsának külföldről való begyűrűzése okozza, hogy a legtöbb új fertőzöttet Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében találták az elmúlt héten, a leggyorsabban pedig Vas megyében növekszik az esetszám. A Balaton környékén, úgy tűnik, egyelőre nincs járványgóc.

Az új fertőzöttek napi átlaga 53%-kal nőtt a múlt héten, miközben a haláleseteké még 33%-kal csökkent. Az esetszámok növekedése mellett az is figyelmeztető jel, hogy a kórházban ápolt covidos betegek száma 233-ról egy hét alatt 488 főre, vagyis több mint duplájára emelkedett, ami sajnos előrevetíti azt, hogy hamarosan a halálesetek is növekedésnek indulnak. Van olyan kórházi osztály, ahol már látogatási tilalmat is elrendeltek.

Földrajzilag az elmúlt egy hétben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet népességarányosan, illetve Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében a legkevesebbet. Április közepe óta a mentősök nem tesztelnek, és nem tudni, hogy a háziorvosok és a magáncégek tesztelési aktivitásban előforduló földrajzi különbségek mennyire torzítják a hivatalos adatokat a valós fertőzési számokhoz képest.

Az esetszámok alapján márpedig nagyok a földrajzi különbségek: Budapesten a 100 ezer főre jutó új fertőzöttek száma a múlt héten csaknem ötszöröse volt annak, amit Békés megyében regisztráltak. Egyértelműen a nagyobb lélekszámú (és jellemzően magasabb népsűrűségű) régiókban terjed jobban a járvány, és a nagy régiós különbségek mellett ez okozza, hogy az országos átlaghoz képest mindössze 3 helyen magasabb, 17 megyében viszont alacsonyabb a népességarányos esetszám.

Nem volt olyan megye az elmúlt héten, ahol csökkent volna az esetszám. Ahogy említettük, országosan 53%-os volt a növekedés. A legnagyobb mértékben Vas (+123%), Győr-Moson-Sopron (+93%) és Borsod-Abaúj-Zemplén (+84%) megyékben emelkedett az új fertőzöttek száma, a legkisebb mértékben pedig Somogy (+5), Veszprém (+20%) és Nógrád megyében. Úgy tűnik tehát, hogy a belföldi turizmus beindulása ellenére a Balaton környékén egyelőre mérsékeltebben terjed a járvány.

Más országok tapasztalataiból egyelőre nehéz következtetéseket levonni, az azonban egyértelmű, hogy a legtöbb fejlett országban ismét támad a koronavírus. Franciaországban már olyan magasak az esetszámok, mintha nálunk 17 ezer új fertőzött jutna egy napra, és nem áll jól Olaszország vagy Németország sem. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és az USA-ban egyelőre jobbak a számok, mint az említett másik három országban, de a regisztrált esetek száma ezekben is jóval magasabb a magyarnál.

A halálesetek számában egyelőre sehol nem látható érdemi növekedés, ami feltehetően a jellemzően magas átoltottsággal és a korábbi átfertőződéssel magyarázható, de szerepe lehet annak is, hogy az esetszámok a legtöbb helyen csak az elmúlt egy hónapban indultak emelkedésnek.

Magyarországhoz képest sokkal több új esetet mutat néhány régiós ország is. Szomszédaink közül Szlovéniában és Horvátországban emelkednek egyértelműen az esetszámok, a halálesetekben azonban érdemi megugrás még nem látható a régióban. (Portfolio)

Az összes magyarország koronavírusos adat összefoglalóan:

  • fertőzöttek szám: ez mutatja az összes magyarországi koronavírusban megbetegedett számát.
  • elhunytak száma: a koronavírusban meghaltak száma
  • gyógyultak száma: adott napig hány ember gyógyult fel a koronavírus fertőzésből.
  • aktív esetek: a fertőzöttek számából levonva az elhunytak és a gyógyultak száma. Ezek az aktív esetek, amelyekkel az egészségügynek foglalkoznia kell.
  • új esetek száma: adott napon bejelentett új koronavírus fertőzöttek száma

Hány ember van lélegeztetőgépen és hányan vannak az aktív esetek közül kórházban és hányan házi karanténban (a házi karantén az aktív eset mínusz kórházban ápoltakból jön ki). Itt az adatszolgáltatás esetleges, így lehetnek hiányzó adatok.

 


Kommentelne? Kattintson ide!