h i r d e t é s

Szétverték a befektetők a török lírát, itt az újabb mélypont

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szétverték a befektetők a török lírát, itt az újabb mélypont

2020. október 28. - 13:18

 

Hétfőn arra kérte Erdogan elnök a török lakosságot, hogy bojkottálják a francia termékeket, a befektetők pedig szétverték a török lírát. 

A kép illusztráció! - Forrás: index.hu

A líra nap közben újabb mélypontra esett, 8,19-nél is járt a dollárral szemben.

Csak a mai nap folyamán 1,5%-ot gyengült a török fizetőeszköz a dollárral szemben, 8,19-nél is járt, mielőtt visszakorrigált 8,17-re.

A mostani befektetői reakciót az váltotta ki, hogy hétfőn Erdogan elnök arra kérte a török lakosságot, hogy bojkottálják a francia árucikkeket. Törökország mellett a világon több muszlim közösség is ilyen akciót hirdetett, miután Macron elnök megvédte Franciaország szekuláris berendezkedését és a lakosság Mohamed-karikatúra készítéséhez való jogát, miután egy karikatúrát készítő tanárt lefejezett egy muszlim szélsőséges.

Ezen kívül a befektetők azért is ütötték a lírát az elmúlt napokban, mert a török jegybank nem volt hajlandó ismét kamatot emelni. Jelenleg a török irányadó kamat 10,25%.

Idén eddig több mint 20%-ot gyengült a török líra, 2017 óta pedig feleződött az értéke. Erdogan elnök a líra három éve tartó folyamatos gyengülését „átmeneti helyzetnek” nevezte korábban. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s