h i r d e t é s

SZFE: figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetemi dolgozók

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

SZFE: figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetemi dolgozók

2020. szeptember 24. - 06:19

A sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók csütörtökön 15-17 óráig figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetem Vas utcai épületében.

Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Szerdán megkezdte a tárgyalásokat a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sztrájkbizottsága a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, a sztrájkot meghirdető egyetemi dolgozók munkáltatójával, aki történetesen a felmondási idejét töltő rektorhelyettes és a kancellár. A tárgyaláson részt vett Czenner József ügyvéd, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma képviseletében. Az első tárgyalás eredménytelenül zárult. A Sztrájkbizottság, az Egyetem munkáltatója és a fenntartó alapítvány képviselője csütörtökön folytatja a tárgyalásokat. A sztrájk eszközével és céljaival egyetértő egyetemi dolgozók ugyancsak csütörtökön 15-17 óráig figyelmeztető sztrájkot tartanak az egyetem Vas utcai épületében. 

Egyre több a támogató

Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának 77 oktatója írta alá azt a dokumentumot, amely támogatásáról biztosítja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet blokád alá vonó hallgatókat – írja a hvg.hu. A szegedi oktatók, mint írják, szolidárisak azokkal az oktatókkal is, akik a kuratórium erőszakos fellépését látva felmondtak az intézményben. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi patthelyzet feloldását az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjétől, Palkovics Lászlótól várják, és arra kérik a minisztert, hogy a Kuratórium megbízását vonja vissza, helyükre pedig olyan vezetést jelöljön ki, amelyben helyet kapnak az SZFE által jelölt személyek is. Kiállnak követeléseikben Upor László mellett is: kérik, hogy haladéktalanul terjesszék fel kinevezésre, mint az SZFE szabályosan megválasztott rektorát.

Az SZTE mellett a stuttgart-i székhelyű Theater tri-bühne társulat is szolidaritását fejezte ki, amely támogatja Bagossy Lászlót, az SZFE Színházművészeti Intézetének volt vezetőjét - aki évek óta szoros művészi kapcsolatban áll a társulattal -, valamint a demokráciáért és a tanítás szabadságáért folytatott küzdelemben résztvevő diákokat, oktatókat és munkatársakat – közölte a Színház Online nevű portál.

Folytatódnak a hallgatók akciói is. Vasárnap óriásbábos karnevál címen tartanak vonulásos demonstrációt a SZFE autonómiájáért a Hősök terén. A gyülekezőt 16 órára hirdetik, a tervek szerint a Hősök teréről 17 órakor indul a menet az Andrássy út-Deák Ferenc tér-Astoria-Rákóczi út-Vas utca SZFE irányba. A szokásostól eltérően, a Vas utcába érkezés után nem lesznek beszédek, és arra kérik a résztvevőket, hogy maszkban érkezzenek. (nepszava.hu)