h i r d e t é s

Szijjártó felszólította Olaszországot, hogy teljesítse kötelezettségeit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó felszólította Olaszországot, hogy teljesítse kötelezettségeit

2016. október 26. - 10:55
0 komment

 

Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket; pedig ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

MTI Kép: KKM/Kovács Márton

A tárcavezető arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió műsorában kedden úgy nyilatkozott, hogy ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia „erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek”, és „csak a pénzünket akarják (…), az olaszok pénzét el is felejthetik”. Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány „kész megvétózni az Európai Unió költségvetését” is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: az olasz miniszterelnök „teljesen félreérti a helyzetet”. Az európai uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak, azokat európai jogszabályok garantálják – magyarázta. Hozzátette: a közép-európai országok európai uniós csatlakozásukkal megnyitották piacaikat a nyugat-európai, köztük az olasz vállalatok előtt, amelyek komoly profitra tettek szert ezen a piacokon.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Matteo Renzi a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben Olaszország nem teljesíti a kötelezettségeket, amelyek a schengeni tagságából adódnak. Ha betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb bevándorlási nyomás hárulna az Európai Unióra – mutatott rá. (MTI)


 

h i r d e t é s