fbpx Szijjártó: Magyarország támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szijjártó: Magyarország támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szijjártó: Magyarország támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez

2021. november 24. - 12:09

 

Magyarország átfogó támogatást nyújt Jordánia regionális stabilizációs szerepének megőrzéséhez, annak érdekében, hogy a közel-keleti térség ne legyen újabb migrációs hullámok kiindulópontja - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ammánban a tárca közleménye szerint.

Forrás: Hungary Today

A tárcavezető jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt komoly nemzetközi kihívások kerültek zárójelbe az elmúlt időszakban, amelyek így még súlyosabb biztonsági fenyegetéssé válhatnak Európa számára. Kiemelte, hogy a Közel-Kelet biztonsági és migrációs helyzete alapvetően határozza meg Közép-Európa biztonságát is, ugyanis előbbi térség az illegális bevándorlás egyik fő forrása.

"Az újabb migrációs hullámok megakadályozása pedig csak akkor lehetséges, ha ide hozzuk a segítséget, együttműködünk, és támogatást nyújtunk azon országoknak, akik helyben ellátják a menekülteket, nem használják őket politikai fegyverként, nem próbálják őket rátolni az európai kontinensre" - jelentette ki.

Szijjártó Péter leszögezte: ebből a szempontból az egyik legfontosabb térségbeli partner Jordánia, ezért Magyarország hat pontból álló támogatási programot hirdetett meg számára. A kormány a NATO-együttműködés keretében tíz lélegeztetőgépet szállított az országba a sikeres védekezés érdekében, egy magyar-lengyel program részeként pedig 200 millió forint értékben egészségügyi berendezésekkel szereli fel a szíriai menekülteket is ellátó kórházakat - tájékoztatott.

Harmadik pontként, Magyarország összesen 700 millió forinttal segíti a helyi keresztény közösségeket, részben intézményeik működtetésének, részben a menekültek ellátásának támogatása céljából. Emellett a felek szerdán megállapodást írtak alá arról, hogy a magyar kormány évente 400 felsőoktatási ösztöndíjat biztosít majd jordániai hallgatók számára, miután az eddig meglévő helyekre idén mintegy 2000-en jelentkeztek.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség a terrorellenes együttműködés részeként az elmúlt években 53 jordániai tiszt képzését folytatta le a robbanóeszközök elleni védelem terén, és 2022-ben újabb programot indít. Végezetül pedig aláhúzta, hogy a magyar Eximbank 100 millió dolláros hitelkeretet hozott létre, így támogatva az együttműködést a két ország vállalatai között.

"A támogatási program újabb bizonyítéka annak az igazságnak, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell Európába hozni" - húzta alá. Majd végezetül bejelentette, hogy a WizzAir légitársaság december 15-től heti két járatot indít Budapestről Ammánba és Akabába is.

Ajmán Szafadi megköszönte a magyar támogatást, és leszögezte, hogy országa továbbra is mindent meg fog tenni a külföldről érkezett menekültek megfelelő ellátása érdekében. Szerinte ugyanakkor a nemzetközi közösségnek is nagyobb felelősséget kellene vállalnia ezen a területen.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Jordániában mindenki, így a keresztények is azonos és igazságos bánásmódban részesülnek, semmilyen megkülönböztetés nincs vallási vagy etnikai alapon. "Jordánia mindig is oázis lesz az ilyenfajta együttélést illetően" - fogalmazott. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s