h i r d e t é s

Szijjártó nagyobb tiszteletet kér Bidentől, cserébe együttműködést ígér

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó nagyobb tiszteletet kér Bidentől, cserébe együttműködést ígér

2021. január 28. - 06:16

 

A kormány szeretne együttműködni Joe Biden adminisztrációjával, de ehhez több tiszteletet kérnek Magyarországnak – mondta Szijjártó Péter az Euronewsnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A külgazdasági és külügyminiszter az interjúban arról beszélt, hogy szerinte „nincs túl nagy jelentősége” annak, hogy a magyar kormány az amerikai elnökválasztási kampányban nyíltan kiállt Donald Trump akkori elnök mellett. Ezt azzal indokolta: magyarként nem szavazhattak az USA elnökjelöltjeire.

Azt is állította, hogy ő maga nem kritizálta Joe Bident, az USA új elnöke viszont megsértette Magyarországot, amikor autokratikus rendszernek nevezte. A külügyminiszter szerint ez a sértés egyébként csak a kampány része volt.

"De nyilvánvalóan nagyobb tiszteletet kértünk Magyarország iránt e tekintetben. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha az új elnök Közép-Európával szeretne foglalkozni, akkor mi készen állunk együttműködni vele" – mondta a fideszes politikus. Szijjártó hétfőn Brüsszelben az EU külügyminisztereinek találkozóján vett részt, ahol a napirenden többek között szerepelt a Navalnij-ügy miatti esetleges szankciók kérdése is.

A riporter az interjúban arról is kérdezte, hogy kérte-e Navalnij szabadon engedését, amikor múlt héten Moszkvában járt. Szijjártó erre azt mondta, a vakcinákról és a gázellátásról tárgyalt. A válasza szerint a nemrég a moszkvai repülőtéren őrizetbe vett, korábban megmérgezett ellenzéki politikus ügyét nem hozta szóba.

A magyar külügyminiszter egyébként múlt héten gratuláló levelet írt Biden minisztereinek, és a két ország jó viszonyát hangsúlyozta. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s