h i r d e t é s

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szijjártó Netanjahuval együtt nyitott magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben

2019. március 19. - 18:04

 

​Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyar külgazdasági képviseletet nyitott kedden Jeruzsálemben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország külgazdasági képviseletének megnyitásán Jeruzsálemben 2019. március 19-én. Forrás: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A külügyminiszter az eseményen mondott beszédében kiemelte: rendkívül nagy és gyors változások mennek végbe a világpolitikában és -gazdaságban, és ezek a változások nagy hatással vannak a kis, nyitott gazdaságú országokra, mint amilyen Magyarország.

A magyar gazdaság új dimenzióba lép, amelyben az innovációra kerül a hangsúly

- magyarázta.

A tárcavezető közölte: az izraeli cégek a legmodernebb technológiákat fejlesztik és használják, és a magyar gazdaság, valamint vállalatok érdeke, hogy az izraeli cégekkel minél szorosabban együttműködjenek.

Ezért döntöttek úgy, hogy külgazdasági képviseletet nyitnak Jeruzsálemben, hogy személyes jelenléttel is segítsék a kapcsolatépítést

- mutatott rá.

Kitért rá: az Eximbank 555 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar-izraeli üzleti kapcsolatok ösztönzésére.

Szijjártó Péter szerint azonban többről van szó, mint két ország pragmatikus gazdasági együttműködéséről, Magyarország és Izrael között valódi barátság van.

Magyarország mindig harcolt azért, hogy a nemzetközi közösség fair és kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazzon Izraellel szemben

- jelentette ki.

Megerősítette:

Magyarország az Európai Bizottság döntése ellenére sem alkalmazza a címkézés módszerét, vagyis nem jelzi, ha egy terméket a telepes területeken gyártottak.

Magyarország szerint szorosabb, jobb és dinamikusabb együttműködésre van szükség Izrael és az EU között, ez európai érdek is

- vélte.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, a képviselet megnyitása, valamint a magyar kulturális évad megrendezése Izraelben bizonyítja, hogy Magyarország milyen nagy jelentőséget tulajdonít az Izraellel ápolt kapcsolatoknak.    

Benjámin Netanjahu szerint rendkívüli jelentőségű az iroda megnyitása.

Emlékeztetett: négy héttel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök látogatást tett Jeruzsálemben, és a kormányfő akkor jelentette be a képviselet megnyitását.

Úgy vélte, a Magyarország és Izrael közötti kapcsolat, barátság soha nem volt olyan erős, mint most, ahogyan a kereskedelmi kapcsolatok sem voltak olyan szorosak, mint jelenleg. Emellett a két ország több területen is hatékonyan együttműködik

- tette hozzá.

Az izraeli kormányfő megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, valamint határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

(MTI)


 

h i r d e t é s