fbpx Szijjártó Péter majd egy évet repkedett az adófizetők pénzén a Magyar Honvédség luxusgépeivel | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szijjártó Péter majd egy évet repkedett az adófizetők pénzén a Magyar Honvédség luxusgépeivel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szijjártó Péter majd egy évet repkedett az adófizetők pénzén a Magyar Honvédség luxusgépeivel

2021. szeptember 14. - 16:20

 

A hivatalos magyarázat szerint csapatszállításra, polgári személyek evakuálására, illetve sebesültszállításra szerezték be. Ehhez képest a tárcavezető közel egy évet töltött a fedélzetén.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára beszélget útban hazafelé a repülőgépen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójáról 2012. október 19-én. - Fotó: Illyés Tibor/MTI

"Kikértem a külügyminisztertől a nem menetrend szerinti járatokkal bonyolított repülőútjainak listáját. A lista megérkezett, és azt látni, hogy több mint egy évet, 384 napot repült Szijjártó Péter 2018 májusa óta nem menetrend szerint közlekedő járatokkal, magyarul a Magyar Honvédség által sokmilliárdért vásárolt luxus Falconokkal és Airbusokkal" - írja kedd délelőtti Facebook-bejegyzésében Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő emlékeztetett: ezeket a gépeket Orbán Viktor is rendszeresen használja, mégsem ismerik el, hogy kormánygépek – csak hogy eltitkolhassák a „katonai célokra” használt gépek beszerzési árát és üzemeltetési költségeit, ahogy „nemzetbiztonsági érdekből” 30 évre titkosították azt is, hogy mikor, kiket, hova szállítottak velük és mennyiért. Ennek egy része került most ki.

Eszerint Szijjártó Péter 342 útra használt nem menetrend szerinti kormánygépet. A képviselőnek feltűnő volt, hogy a tárcavezető előszeretettel használja a gépeket a Türk Tanács országaiba való látogatásai során, a közel 3 év alatt 21-szer utazott Törökországba, Kazahsztánba, Azerbajdzsánba, Kirgizisztánba és Üzbegisztánba. Ennek költsége összesen 15 millió forint volt, de ez csak az utazási költségek töredéke, amit a KKM állt. 16-szor járt Amerikában, 13-szor Oroszországban, 6-szor Kínában. A KKM-nek a legtöbbe – 10-15 millióba - két indonéz és egy japán út került.

Az összes eddigi „nem kormánygéppel” bonyolított út 171 millió forintba került az adófizetőknek. 

Kitért arra is, hogy a miniszter a közeli helyekre is ezzel jár: Pozsonyba például ötször utazott, Bécsbe négyszer. Az egyik ilyen pozsonyi kiruccanásnak 632 ezer forint volt az utazási költsége. "Most a Magyar Honvédséghez fordulok, hogy lássuk a teljes képet arról, mennyibe kerül nekünk a »repülő miniszter« – bár lehet, hogy »nemzetbiztonsági okokból« ez is titkos 30 évig... teszem a dolgom" - zárta bejegyzését Szél Bernadett.

Korábban a Honvédelmi Minisztérium azt közölte az AirBerlintől vett Airbusok megérkezésével kapcsolatban, hogy azokat kifejezetten csapatszállításra, polgári személyek evakuálására, illetve sebesültszállításra szerezték be. Az Airbusok lépcsőjén ennek ellenére hivatalos kormányzati protokollfotókon a miniszterelnök tűnt fel.(nepszava.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek