h i r d e t é s

Szinte nincs olyan része a szervezetnek, amit ne károsítana a koronavírus

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szinte nincs olyan része a szervezetnek, amit ne károsítana a koronavírus

2020. október 01. - 10:14

 

A betegség súlyos szövődményeiről is beszélt a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egyesek akkor sem kapják el, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel, míg másoknál a gyógyulást követően is huzamosabb ideig fennmaradnak bizonyos maradványtünetek - mondta a lapnak a szakember.

Vályi-Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés egyesek számára hosszan tartó testi-lelki betegséget okoz.

- Szinte nincs olyan része a szervezetnek, amit ne károsítana, bizonyos maradványtünetek egyeseknél pedig a gyógyulást követően is huzamosabb ideig fennmaradnak, és emiatt az illető gyakran nehezen folytatja az addigi normális életét - mondta a szakember, aki példaként említette a krónikusfáradtság-szindrómát, az általános gyengeséget, a fizikai terhelés intoleranciáját. Mint mondta, ezek a panaszok hosszú távon nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviselik az embereket.

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója arról is beszélt az interjúban, hogy intézményük a járvány kezdete óta a középsúlyos és súlyos koronavírus-betegek kezelésére első helyen kijelölt kórház, amely mind technológiailag, mind szakmai­lag, mind a megszerzett rutin szempontjából a legfelkészültebb. Márciustól a mai napig 689 igazolt koronavírus-fertőzött fekvőbeteget láttak el, ami több mint kétszer annyi, mint a sorban második ellátó intézményben kezeltek száma. A 689 páciens közül százkilencen kerültek intenzív osztályra, és szinte mindenkit lélegeztetni kellett, 95 százalékukat invazív módon, tehát intubálva, gép által.

Vályi-Nagy István elmondta, högy jelenleg mind a Dél-pesti Centrumkórházban, mind a többi kijelölt kórházban emelkedik a Covid-betegek száma, ezért a kutatási célok mellett a terápiás eljárásokat is össze kell hangolni, illetve frissíteni kell, mert ezekben van némi változás a járvány első hullámához képest. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s