h i r d e t é s

Szlovák egyetemista srácok 80 euróból összedobtak egy bevethető lélegeztetőgépet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlovák egyetemista srácok 80 euróból összedobtak egy bevethető lélegeztetőgépet

2020. március 29. - 17:15

 

Samuel és Daniel Furka összerakott egy masinát, ami vészhelyzetben a kórházi lélegeztetőgépek alternatívájául szolgálhat. - írja a Parameter.sk

Forrás: TASR

A berendezés használhatóságát igazolták a Komenský Egyetem Orvosi Karán működő szimulációs és virtuális gyógyászati oktatóintézetben. Mivel nagyon olcsón összerakható, vészhelyzetben segíthet.

A fiatalokat az olaszországi súlyos helyzet inspirálta, ahol az orvosoknak gyakorlatilag már életekről kell dönteniük a hiányzó lélegeztető gépek miatt. Kedvezőtlen esetben Szlovákiában is előállhat olyan helyzet, hogy nem lesz elég berendezés a kritikus állapotban lévő betegeknek.


Forrás: TASR

A Q-vent névre keresztelt gép konstrukciós költsége a tervezői szerint 80 euró, és állításuk szerint naponta 15-öt össze lehet rakni belőle.

A Furka testvérek doktorandusként tevékenykednek az egyetem Természettudományi Karának Fizikai és Elméleti Kémia Tanszékén. A berendezést az orvosi kar egyik medikusa, Dalibor Gallis aneszteziológiai asszisztens, valamint a Nemzeti Onkológiai Intézet ambuláns kemoterápiai intézetének főorvosa, Patrik Palacka segítségével fejlesztették ki.

Nagyon nagy tempóban haladtak, ugyanis csupán március elején fogtak neki. Három prototípus készült belőle, és úgy tervezték, hogy minél gyorsabban össze tudják rakni. A berendezés végső verzióját már letesztelték egy hatórás műszakban. Szimulált terhelés alatt is tesztelték, és ennek során is beigazolódott a használhatósága. A következő lépés most a valós környezetben történő bevetése.

Reményeik szerint a klinikai használat során szerzett ismeretek alapján még tökéletesíteni tudják, majd felállítanak egy munkacsoportot, melynek segítségével el tudják juttatni Spanyolországba és Olaszországba, ahol a legsúlyosabb a helyzet pillanatnyilag. (TASR) / parameter.sk


 

h i r d e t é s