h i r d e t é s

Sztrájkra készülnek a Mercedes-gyárban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sztrájkra készülnek a Mercedes-gyárban

2016. november 09. - 09:37
0 komment

Újból feszült a helyzet a munkaerőhiánnyal küzdő autóiparban, béremelést követelnek a dolgozók - írja az Index.

Vasas Szakszervezeti Szövetség

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes gyárban - jelentette be a Vasas Szakszervezeti Szövetség kedd este a Facebookon.

A szakszervezet továbbra is 15 százalékos béremelést követel, az érdekképviselet nem tudja elfogadni, hogy két évre bebetonozzák a bérfejlesztést. Állításuk szerint a helyi Liga szakszervezet erről tervez megállapodni a vállalattal.

Ebből jól látszik, hogy továbbra is nagyok a feszültségek az autóiparban: az ágazat komoly munkaerőhiánnyal küzd, azonban a régiós országokhoz autóipari kereseteihez képest továbbra is alulfizeti a magyar dolgozókat, akiknek alkupozíciója így igen erős a bértárgyalások során. Tavasszal már egyszer végigsöpört egy sztrájkbizottság-alakítási hullám a hazai autóiparon, akkor sikerült még a munkabeszüntetés előtt megállapodniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak. 

index.hu

Lapunkat megkeresete a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., közleményüket az alábbiakban olvashatja

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., illetve a VASAS Szakszervezeti Szövetség MBMH VASAS Alapszervezete és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) intenzív tárgyalásokat folytatott a bérfejlesztésekről.

A Mercedes-Benz Gyár menedzsmentjének célja, hogy valamennyi érdekképviseleti szervezettel egyességre tudjon jutni.

Az MTSZSZ-nek és a Mercedes-Benz Gyárnak közösen sikerült egy, a korábbiakat jóval meghaladó többlépcsős bérfejlesztésben megállapodni a következő 2 évre. A Vasas Szakszervezeti Szövetség ezt nem írta alá és további tárgyalások iránt jelentette be igényét.