h i r d e t é s


"Szükséges, de nem elégséges a román-magyar kulturális párbeszéd"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Szükséges, de nem elégséges a román-magyar kulturális párbeszéd"

2017. augusztus 24. - 06:06

 

Kelemen Hunor szerint szükség van a román és a magyar kultúra közötti párbeszédre, de ez nem elég a román-magyar együttélés problémáinak a rendezésére.

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke - Forrás: MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Vásárhelyi Forgatag kulturális rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján beszélt erről szerda este Marosvásárhelyen. Beszéde szövegét az RMDSZ juttatta el a sajtónak.

Kelemen Hunor kijelentette: “Sokkal jobban kellene ismernünk egymás kultúráját, de túl azon, meg kell próbálnunk az állam és kisebbség viszonyáról, az alapvető értékekről és szabadságjogokról, a közösnek tűnő jövőről, a közös problémákról őszinte, értelmes és néha fájó párbeszédet folytatni”. Hozzátette: ez a párbeszéd lehetséges és szükséges, még ha “kínkeserves” részei is lesznek.

A párbeszédet azért is szükségesnek tartotta, mert “eszközökben nem válogatva próbálnak nyomni a megszűnés szélére egy magyar katolikus iskolát itt, Marosvásárhelyen; több mint öt esztendeje nem alkalmazzák a tanügyi törvényt, és közben kioktatnak, hogy hogyan kell éreznünk magunkat ebben az országban” – fogalmazott.

Az RMDSZ elnöke szerint olyan jövőképre van szükség, amely sem a román többség, sem az itt élő más nemzeti kisebbségek jövőjével nem ellentétes. Olyan magyar jövőt vázolt fel, amelyben csakis a magyarok döntésén múlik, hogy lesznek-e holnap vagy holnapután is magyar ünnepek, magyar hétköznapok Erdélyben, mert a román állam mindent biztosít ezekhez. “Ma ettől még távol vagyunk” – állapította meg. (MTI)h i r d e t é s

betöltés...

;