h i r d e t é s

TAO-trükk: a Kúria cáfolja az MLSZ-t

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

TAO-trükk: a Kúria cáfolja az MLSZ-t

2019. január 08. - 06:44

 

A szövetség köti az ebet a karóhoz, pedig a Kúria leszögezte: a TAO-adatok korlátozás nélkül megismerhetőek.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Négyszázezer forintot kér költségtérítésként a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) az általa kiadott úgynevezett TAO-igazolásokért a Transparency International Magyarországtól (TI), emellett a labdarúgó-szövetség titoktartási nyilatkozatot is alá akar íratni a szervezettel – írta meg az Átlátszó, s a cikk nyomán lapunk. A sportági szövetség annak ellenére köti feltételekhez a TAO-költések kiadását, hogy tavaly májusi döntésében a Kúria jogerősen kimondta: közvetett állami támogatásról, azaz közpénzről van szó, így az adatokat nyilvánosságra kell hozni.

– Elvileg nem tudunk mit tenni, a törvény ugyanis nem szabályozza a közadatokkal kapcsolatban az utólagos költségfelszámolást – felelte megkeresésünkre Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója. – A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhatunk, amiért sérül az alapvető jogunk, hogy megismerhessünk közadatokat, ilyen ügyünk amúgy több is akad, például a Magyar Államkincstárral kapcsolatban is megtettük.

Ligeti Miklós hozzátette: az érintett szervezetek részéről egyre nagyobb fegyver a költségtérítés előírása az adatokért, a rendszer ugyanis alulszabályozott, így nyugodtan próbálkozhatnak, ezzel is elodázva a közadatok kiadását.

– Miután nincs erre ennyi pénzünk, levélben kértük az MLSZ-től, engedje el a költségtérítést az adatokért – jegyezte meg a TI jogi igazgatója. – Emellett jeleztük, szerintünk a titkosítás ebben az ügyben értelmetlen, hiszen nem minősített adatokról van szó. A támogatási igazolásokon ugyanis a támogatási összeg, a támogatott sportszervezet, a támogató cég, valamint annak adó- és számlaszáma szerepel. Utóbbi kettő nyilvános, az e-cégjegyzékben is fellelhető adat, az első hármat pedig a Kúria döntése tette nyilvánossá. A szövetség az év végén válaszolt, s ragaszkodott mindkét feltételhez.

Ezek alapján Ligeti Miklós 

cinikus kekeckedésnek nevezte az MLSZ lépését,

szerinte egyértelmű: a milliárdokból gazdálkodó szövetségnek bizonyosan nincs szüksége a tőlük kért 400 ezer forintra, s csak azért élnek a lehetőséggel, hogy elnyújtsák a hozzáférés lehetőségét az adatokhoz.

Megkerestük az MLSZ-t, amely kérdéseinkre nem válaszolt, csak egy közleményt adott ki. Ebben az állították: indokolt a 400 ezres költségtérítés, a titkosításra pedig azért van szükség, mert különben személyes adatok is nyilvánosságra kerülhetnek.

Ez utóbbiról egészen más álláspontja van a Kúriának. Lapunk érdeklődésére a Kúria úgy reagált: az ítéletet a másodfokú bíróság által megszabott tartalommal kell végrehajtani. A verdiktben pedig az olvasható: „a támogató kizárólag jogi személy lehet, így a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog a jelen esetben nem vehető figyelembe”, és az Alaptörvény alapján 

„a kedvezményre jogosultak adatai olyan közérdekű adatok, amelyek korlátozás nélkül megismerhetőek”.

Szerző: Vas András / nepszava.hu


 

h i r d e t é s