h i r d e t é s

Tapétázás házilag akár szakértelem nélkül is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tapétázás házilag akár szakértelem nélkül is

2020. április 13. - 16:32

 

Sokan félnek egyedül belevágni, pedig tapétázni egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnánk. 

Forrás: tapetauzlet.org

Ha megvan a jó minőségű tapéta és annak felviteléhez szükséges hozzávalók is egy karnyújtásnyira vannak, máris nekiláthatunk. Némi kézügyességre, sok-sok odafigyelésre és persze kellő türelemre lesz hozzá szükségünk, de több tízezer forintot is megspórolhatunk azzal, ha nem hívunk szakembert tapétázáshoz. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, mozzanatokat:

Először távolítsuk el a régi tapétát!

Nem túl izgalmas momentuma a tapétázásnak, de megkerülhetetlen, hogy a falat előkészítsük. Ott indul a történet, hogy el kell távolítsuk a régi, kopott tapétát a falról, hogy helyére kerülhessen a vadiúj darab. Egy széles ecset vagy vastagabb festőhenger segítségével áztassuk át a tapétát – a tapétaeltávolító-folyadék esetében a használati útmutatóban meghatározott mennyiséggel -, majd amikor már úgy tűnik, kezd elválni a faltól, húzzuk le! Az olyan helyeken, ahol ez nehezebben megy, spaklival is rásegíthetünk.

Itt még nem ér véget a fal előkészítése…

Ha sikeresen megszabadultunk a korábbi tapétától, jöhet a fal előkészítésének második lépése: az egyenetlenségek javítása. Ehhez némi glettre és csiszolóvászonra lesz szükségünk. Alaposan vizsgáljuk meg a falat, és ahol repedéseket, egyenetlenségeket vagy szögek, csavarok okozta lyukakat találunk, ne kíméljük! Jó alaposan töltsük ki glettel, majd ha megszáradt, csiszoljuk vissza a fal síkjáig! A tökéletesen sima felület elérése érdekében végül használjunk finomszemcsés csiszolópapírt.

Ha már az összes lyukat és repedést betömködtük a falon, az előkészítés utolsó lépéseként már csak a tapétázandó felületet kell kicsit beragasztóznunk. Ez az alapozás azért is nagyon fontos, mert így a fal nem fogja elszívni a tapétától a ragasztót. Általában az alapozás után 24 órával lehet csak nekifogni a tapétázásnak, ez az idő pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy lemérjük a falakat, és kiszabjuk a megfelelő méretre a tapétát.

A felragasztás a tapétázás legmozgalmasabb része

A már előre leszabott tapétacsíkot mintás felével lefelé fektessük egy nagyobb asztalra, és egy széles ecsettel vagy hengerrel ragasztózzuk be a tapéta hátoldalát! Ügyeljünk arra, hogy elsőként a tapéta közepén, hosszanti irányban ragasztózzunk, majd ezután kenjük be a tapéta többi részét is, középről a szélek felé haladva, és különös tekintettel a sarkokra!

Tanácsos annyi ragasztóanyagot felvinni, amennyit a tapéta nedvszívó képessége megkíván. Vékonyabb tapétánál vigyázzunk, nehogy túlzottan átáztassuk a papírt! Akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha a tapétacsík a felrakás előtt nedves és lágy, de nem szakad könnyen. A ragasztóval bekent tapétacsíkot a két szélénél fogva hajtsuk be középre, nehogy kiszáradjon!

Tanácsos a tapétázást valamelyik saroknál kezdeni úgy, hogy a tapéta körülbelül 2-3 centis sávban a másik falat fedje. Ezután folytatólagosan jöhet a többi csík. A mintásaknál általában a mintákra ügyelve kell egymáshoz illeszteni az egyes csíkokat. Ha erre nem kell figyelni, akkor tehetjük őket átfedéssel is,

Ha a csík már fent van a falon, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy egy henger vagy egy keményebb kefe segítségével kinyomkodjuk alóla a beszorult levegőt.

Forrás: tapetauzlet.org


 

h i r d e t é s