h i r d e t é s

Távolodnak a farkasok Csernobil környékéről

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Távolodnak a farkasok Csernobil környékéről

2018. július 03. - 07:45

 

A lezárt csernobili zónában annyira elszaporodtak a farkasok, hogy már el is hagyják a területet. 

Van olyan állat, amelyik már több száz kilométerre távolodott el. A kutatók attól tartanak, hogy a sugárfertőzött és az egészséges farkasok keveredése genetikai problémákat okozhat az utódoknál. - írja a Népszava

A csernobili katasztrófa után egy 30 kilométeres sugarú körben zárt zónát hoztak létre, ahol, bár a turizmus már évekkel ezelőtt beindult, hivatalosan senki nem kaphat lakhatási engedélyt, csak néhány hajléktalan tartózkodik illegálisan - írta az Index.

Az embermentes övezetben háborítatlanul burjánzik a természet; az atomkatasztrófa miatt az európai nagyvadak páratlan rezervátuma jött létre. Különösen nagy a szürke farkasok populációja, de, ahogy a szakemberek számítottak rá: az egyedek előbb-utóbb kinövik a csernobili erdőségeket. 

A zóna Fehéroroszországhoz tartozó oldalán a 14 farkasra szerelt nyomkövető egyike azt jelezte, hogy a fiatal hím már 300 kilométerre jár a terület határaitól. Várhatóan ez történik majd a többi fajjal is, de nem kizárt, hogy az esetleges mutációk továbbörökítődhetnek.

Címkék: 

 

h i r d e t é s