h i r d e t é s


„Te segg!” – Fellázadt Trump ellen az amerikai sportvilág a „térdelős himnusz”-ügy miatt

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

„Te segg!” – Fellázadt Trump ellen az amerikai sportvilág a „térdelős himnusz”-ügy miatt

2017. szeptember 25. - 15:54

 

„Amerikában verik a négereket” – a kommunista diktatúrában gyakran elhangzott ez a viszontválasz, ha az emberarcú szocializmust bírálta valaki. Azóta már ilyen kifejezéseket nem használunk, de az Egyesült Államok továbbra sem a csodák birodalma. - írja a pestisracok.hu.

Forrás: dailymail.co.uk

Donald Trump elnök ismét darázsfészekbe nyúlt, elvileg az amerikai himnuszt akarta megvédeni, de néhány jól irányzott mondattal magára haragította hazája sportközvéleményét. 

Donald Trump amerikai elnöknek a himnusz alatt térdelő futballistákat bíráló, legalábbis átgondolatlan szavai óriási felháborodást váltottak ki az amerikaifutball-liga (NFL) játékosainak és klubvezetőinek körében, s a vasárnapi játéknapon minden meccsen tiltakoztak az elnök megnyilatkozásai ellen.

Korábban Trump az amerikai kosárlabda-liga (NBA) bajnokcsapatával, a Golden State Warriors-szal került összetűzésbe, s úgy tűnik, elmarad a hagyományos elnöki fogadás is.

Az ok ugyanaz: bírálói szerint Trump semmit sem tesz az Egyesült Államok közéletében (is) jelenlévő rasszizmus, valamint a feketék elleni rendőri erőszak ellen, sőt, twitter-üzeneteivel, beszédeivel még olajat is önt a tűzre.

A velős nyilatkozatokat kedvelő Trump múlt pénteken nyilvánosan beszélt arról, hogy a csapattulajdonosoknak ki kellene rúgniuk azokat a játékosokat, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek. Egészen pontosan ezt mondta:

Önök nem szeretnék végre azt látni, hogy az NFL-tulajdonosok azt mondják azokról, akik nem tisztelik a zászlónkat, hogy: azonnal takarítsák el azt a szarházit a pályáról! Ki van rúgva! Ki van rúgva!

Már ezért is sok kritikát kapott a vele amúgy is ellenséges sajtótól és sportvilágtól, de nem róla lenne szó, ha nem ment volna még tovább.

Vasárnap már azt írta közösségi oldalán, hogy gyorsan megszűnnének a térdelések, ha válaszul a szurkolók tüntetőleg nem mennének ki a meccsekre. Ehhez képest elég kemény üzenetet kapott az NFL csapataitól.

Üzenet Trumpnak / Fotó: Espn.com

Az elnök – nem akaratlanul – ismét darázsfészekbe nyúlt, a „térdelés” megosztja az amerikai közvéleményt, szó sincs arról, hogy mindenki egyetértene ezzel a tiltakozással.

A botrány még tavaly kezdődött el, amikor a San Francisco 49ers irányítója, a csapatot korábban a Super Bowlba vezető Colin Kaepernick ülve hallgatta végig az amerikai himnuszt, így tiltakozva a feketék ellen rendszeressé váló rendőri erőszak ellen.

Nem fogok felállni és tiszteletet mutatni egy olyan ország zászlajának, amelyik elnyomja a feketéket, és bőrszín alapján különböztet meg embereket

– mondta Kaepernick még az első ilyen akciója után. –

Számomra ez fontosabb, mint a futball, és önzőség lenne, ha elfordítanám a fejem. Holttestek vannak az utcákon, miközben emberek sétálhatnak ki szabadon a rendőrségről, miután fizettek valamennyi pénzt.

Bár Kaepernick motivációját sokan megértették, magát a „térdelést” rengetegen (köztük több színes-bőrű csillag) támadták, hiszen mégiscsak az ország himnuszáról van szó. Vállaltan kiállt ellene például a clevelandi rendőrszakszervezet.

Nem fogok részt venni egy olyan klubvezetés munkájában, amelyik megengedi a játékosoknak az ilyen fokú tiszteletlenséget az amerikai himnusszal és zászlóval szemben

– mondta akkor az egyik helyi adónak Steve Loomis szakszervezeti vezető, aki korábban az amerikai haditengerészetnél szolgált.

Ettől függetlenül a sajtó felkapta az ügyet, az amerikai futballistának egyre több követője akadt, volt olyan fehér-bőrü játékos, aki bár a térdelésre nem vetemedett, de átkarolta játékostársát, így jelezve szolidaritását.

Azok is kiálltak az ügy mellett, akik eddig nem

Trump bírálata most láthatólag visszafelé sült el.

Most még az is kiállt a csapategység miatt, aki gyaníthatóan sohasem tette volna. Voltak együttesek, amelyek ki sem mentek a himnuszra a meccsük előtt, így meg sem hallgathatták, hogy Amerika a legnagyobb, ahol pedig „idejében” kivonultak a pályára, a futballisták többsége térdelt vagy ült.

Megint más együtteseknél finomabb megoldást választották: a játékosok összekulcsolt karral jelezték, hogy támogatják egymást és kiállnak társaikért. A klubtulajdonosok is felháborodásuknak adtak hangot, külön hangsúlyozva, hogy tiszteletben tartják futballistáik véleményét, és senkit sem büntetnek, amiért kiáll azért, amiben hisz.

Azt hiszem, picivel több bölcsességre lenne szükségünk abból az irodából. Talán durván hangzik, de ezt gondolom.

Én azt szeretném, hogy az, aki azt a hivatalt betölti, az egyik legokosabb ember legyen. Viszont úgy tűnik, ő bármikor kinyitja a száját, csak megosztja ezt az országot, és nem egyesíteni próbálja

– mondta Sean Payton, a New Orleans Saints vezetőedzője. Végül Trumpot még az a Dreww Brees is elítélte, aki amúgy egyáltalán nem ért egyet ezzel a tiltakozással. „Trump szavai nem méltóak az Egyesült Államok elnökéhez” – mondta a Saints irányítója.

Minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, a bajnoki címet amúgy a Golden State ellen elbukó LeBron James ennél azért ízesebben fogalmazott (akárcsak Trump):

Te segg. Curry [Steph Curry – a Golden State legnagyobb csillaga – a szerk.] nem azt mondta, hogy hezitál, hanem, hogy nem megy. Ebből adódóan nincs meghívás sem. A Fehér Házba menni megtiszteltetés volt egészen addig, amíg fel nem bukkantál.

Trump válaszáról még nem értesültünk.

pestisracok.huh i r d e t é s

betöltés..

;