h i r d e t é s

Tengertelen tengerészet – 31 millió euró 300 méter trieszti partszakaszért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tengertelen tengerészet – 31 millió euró 300 méter trieszti partszakaszért

2019. július 06. - 10:23

 

Mintha nem lenne fontosabb dolog, amire ezt az összeget, ami majdnem 100 milliárd forintot tesz ki. Ami igencsak jóleső hiánypótlás lehetne az egészség-, vagy az oktatásügynek, hogy az igazságügy elmaradásairól ne is beszéljünk. De kormányunknak ennél nagyratörőbb vágyai vannak, hiszen mi egyébért kellene újra tengerészetbe fognunk, úgy hogy momentán magyar fennhatóságunk egyetlen tengeri szakaszon sincs.

Hacsaknem ez is része a morbid Horthy-kultusz revíziójának. Szijjártó Péter igencsak illusztris társaságban, Matteo Salvinivel tartott sajtótájékoztató keretein belül – hol másutt – jelentette be a következő 60 évre szóló koncessziós tervet. Mindezt persze az export kedvéért, véletlenül sem azért, hogy szimpátiája felől biztosítsa, az egyébként nagy idegengyűlölő Salvinit.

Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít Triesztben a magyar vállalkozásoknak. Erről pénteken írtak alá megállapodást – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ez az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződése, stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára.

A külügyminiszter a Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón azt mondta,

egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vettek meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében.

A vámszabadkikötőben csaknem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente.

A megállapodással új fejezet kezdődik a magyar-olasz kapcsolatokban, a két ország közötti együttműködés pedig még soha nem volt ilyen biztató. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Olaszország az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnerünk, egyben az ötödik legfontosabb beruházó Magyarországon, 700 olasz vállalat több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Matteo Salvini azt hangsúlyozta, hogy a „fejlődés irányába nyitnak kikötőket”, és az együttműködési megállapodás kiemelten hozzájárul az olasz gazdaság növekedéséhez is. Mint mondta, Szijjártó Péterrel beszéltek energetikai, mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, közös védelmi elgondolásokról. Tárgyaltak nagy infrastrukturális együttműködésről, energetikai útvonalakról, amelyek független összeköttetést biztosítanak a két ország között. Salvini úgy vélte, ezek gazdaságilag Triesztnek is nagyon fontosak, a magyar gazdaság pedig kibontakozóban van és „erős fejlődési útvonalon” halad. /24.hu/

Ami ezt a bizonyos erős fejlődést illeti igencsak visszás diplomáciai értelemben, hiszen Trieszt kapcsán amerikai kínai ellentétet rebesgetnek. Másfelől, ha valamihez Szijjártónak köze van ott garantált a konfrontáció. Jóllehet ezúttal inkább csak Kína bábjaként igyekszik megfúrni bármiféle konszenzusos megoldást. Hiszen újabban nagy barátságot ápolunk velük is.


 

h i r d e t é s