h i r d e t é s

Titkolni próbálták - Kiderült, mennyi állami fizetést kap Hosszú Katinka férje

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Titkolni próbálták - Kiderült, mennyi állami fizetést kap Hosszú Katinka férje

2017. december 23. - 07:12

 

Az év végéig szóló munkaszerződése alapján havi nettó egymillió forintos fizetést kap Shane Tusup a Magyar Edzők Társaságától. 

Shane Tusup - Fotó: MTI

Mindez a 24.hu által kezdeményezett adatigénylésére küldött válaszból derült ki - írja a portál.  A Magyar Edzők Társasága titkolni akarta Hosszú Katinka edzőjének-férjének jövedelmét, ám a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság – a portál beadványa nyomán – kimondta: mivel a bért közpénzből fizetik, összege közérdekű adat, így  ki kell adni.

A MET szerint a munkaszerződés tartalma személyes adatnak minősül. Azt azonban nem vitathatta, hogy a Kiemelt Edzői Program keretében közpénzből fizetik-e az edzőt, hiszen az edzők személyéről és a fizetésekről is Szabó Tünde sportért felelős államtitkár dönt. Az olimpiai bajnokok trénerei nettó 600 ezer és nettó 1 millió forint közötti jövedelemre jogosultak, Tusup ennek a maximumát kapja. Erről is Szabó döntött. Az edzői program gazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tárca a munkáltatói feladatokat adta át a MET-nek.

Tusup havi juttatása mellett Hosszú Katinka az eredményeinek köszönhetően kiemelt állami ösztöndíjat kap, havonta négyszázezer forintot. Cégük is kapott az idén közpénzes szerződést: a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. 25 milliót fizetett az Iron Corporation Kft-nek a világbajnokság népszerűsítéséért.

Ezeket az adatokat is csak közérdekű adatigényléssel lehetett megismerni, ám a párosnak olyan projektje is fut, amiről a NAIH állásfoglalása ellenére sem lehet semmit megtudni. Hosszúék úszóklubja például hosszú ideje használja a Duna Arénát, ám legföljebb annyi biztos, hogy ezt nem pályázaton nyerték el. Hogy mennyit fizetnek az állami tulajdonú és közpénzből fenntartott létesítmény használatáért, nem tudni. Ezen túl zajlik a csillebérci projekt is: Hosszúék úszóakadémiát kaphatnak az egykori úttörőtábor helyén, a beruházásra nagyjából 7 milliárd forintot szán az állam- írja a 24.hu. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s