h i r d e t é s

Tíz éve futott zátonyra a Costa Concordia

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tíz éve futott zátonyra a Costa Concordia

2022. január 16. - 17:41

Megemlékeztek a tíz éve zátonyra futott Costa Concordia áldozatairól a tragédia helyszínén, az olaszországi Giglio szigeténél. 

A szikla óriási lyukat ütött a majdnem háromszáz méter hosszú, hetven méter magas hajón - Forrás: Szabad Európa

A harminckét áldozat között magyar is volt, Fehér Sándor hegedűművész a szállodahajóra szerződött zenekar egyik tagja volt.

A megemlékezésen többek között a katasztrófavédelem volt vezetője, Franco Gabrielli vett részt, valamint a hajó egyik indiai pincére, Russel Rebello testvére. Rebello holtteste utolsóként került elő a tengerből, ezer nappal a tragédia után.

Giglio templomában misét celebráltak az áldozatok lelki üdvéért imádkozva, majd virágkoszorút helyeztek el a baleset helyszínéhez közeli tengerparton.

A kikötőfalu polgármestere a hajókatasztrófa idején is Sergio Ortelli volt. Azt nyilatkozta, hogy pontosan emlékszik a baleset napjára. A falu 350 lakosa azonnal összefogott, több mint 4 ezer embernek adtak ruhát, élelmet és szállást.

A polgármester hozzátette, hogy a tíz éves évforduló az utolsó sajtónyilvános megemlékezés a településen, mivel Giglio maga mögött akarja hagyni a tragédia emlékét.

A Costa Concordia óriási hajó volt, majdnem 300 méter hosszú és 70 méter magas. 4429 emberrel a fedélzetén, a Scole-sziklacsoportnak ütközött, több mint hét méteres lék keletkezett a hajó testén, és oldalára dőlve elsüllyedt.

A felelősöket kereső bírósági tárgyaláson elhangzott, hogy a hajó a sziklának való ütközés után hat perccel már megállapították a tengerjáró süllyedését, de az evakuálást majdnem egy órával később rendelték el, emiatt nem lehetett mindenkit időben kimenteni.

A tragédia negatív figurájává a kapitány, Francesco Schettino vált, aki az ütközés után alig több mint egy órával már Giglio partjairól nézte a hajó elsüllyedését. A 61 éves Schettino a 2017-ben kezdett tizenhat éves börtönbüntetését tölti a római Rebbibbia börtönben, ahol jogot és újságírást tanul.

Pozitív hősnek a hajóorvos, Simone Canessa számít, akit úgy kellett meggyőzni hajnali ötkor, hogy a legénység utolsó tagjai között hagyja el a Costa Concordiát.

A Costa Crociere hajótársaság mintegy 84 millió eurót fizetett kártérítésként az áldozatok családtagjainak, valamint a túlélőknek.

A tizedik évfordulón több könyv is megjelent, többek között a hajó legénysége tíz tagjának beszámolója a Costa Concordia utolsó éjszakájáról. (Euronews)