h i r d e t é s

Több milliárd euróval csökkenti az Audi alaptőkéjét - Csendben elkezdődött a menekülési útvonal kiépítése?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több milliárd euróval csökkenti az Audi alaptőkéjét - Csendben elkezdődött a menekülési útvonal kiépítése?

2020. augusztus 02. - 10:40

Az Audi Hungária Zrt. egyetlen részvényese leszállította a társaság alaptőkéjét nem kevesebbel mint 6.000.000 euróval, így az 201.000 euróra apadt.

Egy hónapja még jóhangulató volt a miniszterelnök látogatása - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Titokzatos okok

Az elmúlt évek nyereséges gazdálkodása miatt a mostani lépést nem azért hajtották végre, mert a saját tőke a jegyzett tőke alá csökkent volna. Tehát ebből a szempontból itt nem arról van szó, hogy ez ilyesféle kényszerű lépés lenne. Mint az a közleményből is kiderül, a társaság a saját tőke más elemét növeli a 6 milliárd eurós összeggel. -írja az mfor.hu

Így vélhetőleg az összeg egy másik számviteli sort, a tőketartalékokat fogja növelni. Érdemes megjegyezni: az elvi lehetőség megvan arra, hogy ha nem használják fel a tőketartalékot, akkor az ott lévő összeget a tulajdonosok, illetve jelen esetben az egyetlen tulajdonos, az Audi AG kivegye. A törvény rendelkezik arról is, hogy ilyen lépések ne vezethessenek ahhoz, hogy a hitelezők elől így vonjanak el fedezetet.

Az Audi közleményében is jelzi: "felhívja a hitelezőit, hogy a hirdetmény első közzétételét megelőzően keletkezett követeléseik után biztosítékra tarthatnak igényt". Ha a hitel nem biztosított, mint például egy jelzáloghitel, akkor lehet tőkeleszállítás után biztosítékot kérni. A hitelezőknek ezt 30 napon belül kell majd bejelenteniük.

"Orbán Viktor: Az Audi nevű sikersztori folytatódik." Úgy legyen!

A pénzkivonás ellenére nem feltételezhetjük, hogy az Audi ne tervezne hosszútávra. Legalábbis a közelmúltban, amikor Orbán Viktor miniszterelnök június közepén a magyar gyárban járt, akkor nem merültek fel problémák. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy az Audi nevű sikersztori folytatását várja, sőt azt is kilátásba helyezte, ha a vállalatnak szüksége van rá, akkor a kabinet kész pénzügyi hátteret is biztosítani a győri Audi működéséhez. Zárul a cikk.

Mindehhez tanulva az elmúlt években történtekből, csak csendben tesszük hozzá fohászunkat, hogy ha lehet a miniszterelnök ne megint a mi zsebünkben kotorásszon, ha segíteni akar! (varosikurir.hu)