h i r d e t é s

Több mint háromezren kérik Ferenc pápától a veszprémi érsek felmetését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Több mint háromezren kérik Ferenc pápától a veszprémi érsek felmetését

2022. december 03. - 05:57

A hazai katolikus egyháztörténetben ritka esemény történt: a veszprémi bazilika értékeit féltő hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától – írja a Magyar Narancs. 

Udvardy György veszprémi érsek a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megújuló veszprémi vár felújításának részleteiről tartott sajtótájékoztatón 2022. február 4-én - Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A petíció azért született, mert a bazilika színes üvegablakait tejfehérekre változtatták, ezzel együtt eltűnik a neoromán és neogótikus templombelső is. A nyári csíksomlyói búcsúban a veszprémi katolikus hívők a bazilika üvegablakait ábrázoló zászlókkal vonultak fel.


Előtte-utána? A gazdag neogótikus belső teljesen áldozatul esne a felújításnak - Forrás: Facebook/Szent Mihály Védegylet

A Veszprémi Szent Mihály Védegylet szombatra békés demonstrációt is szervezett, a budapesti XII. kerületbe, a Szentszék Magyarországi Nagykövetségénél, a nunciatúra elé. Akkor akarták átadni a pápai követnek az aláírásokkal teli íveket is, ám a tüntetést végül nem tartják meg, ugyanis kihátráltak mögüle a szervezők. 

A védegyletesek végül a nyilvánosság mellőzésével szombat helyett szerdán adták át az aláírásokat a Vatikán követének, a tiltakozó megmozdulás így okafogyottá vált.

A Narancs szerint a veszprémi várban az érsekség összesen 39 milliárd forintos állami támogatással intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekthez igazodva, ebből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret. 

A veszprémiek körében mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentésére, ami a nyáron összekapcsolódótt az érsek eltávolításának igényével. (rtl.hu)