h i r d e t é s

Több mint négyszáz facsemetét osztottak ki Kecskeméten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Több mint négyszáz facsemetét osztottak ki Kecskeméten

2018. november 14. - 07:35

 
 
 
Szombaton lehetett átvenni a kecskeméti Nagytemplom mellett álló Szent István szobornál azokat a facsemetéket, melyeket szeptember 10 és 28 között igényelhettek a megyeszékhely lakói a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében meghirdetett Kecskemét 650 Közterületi Faültetési Program keretében.
 

Augusztus végén tette közzé közös felhívását a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, melyben Kecskemét 650 éves évfordulója alkalmából 650 csemetefát ajánlottak fel ingyen azok részére, akik szívükön viselik a megyeszékhely zöldítésének kérdését. A helyiek szeptember 10 és 28. között jelezhették az önkormányzat részére, ha ingyenes facsemetékkel szeretnék zöldíteni portájukat, melyeket szombaton vehettek át a Nagytemplom tövében álló Szent István-szobornál.

Király József egyesületi elnök elmondta, hogy a települési arculati kézikönyv készítése során a lakossági visszajelzések megerősítették őket abban a véleményükben, hogy Kecskeméten nagy az igény az árnyat adó és tereket szépítő fasorok iránt. A városvezetés és az egyesület ezzel az akcióval kívánta kielégíteni ezt az igényt és járult hozzá ahhoz, hogy Kecskemét zöldebb várossá váljon, hiszen nagyon sok a csonka fasor és vannak olyan városrészek, ahol éppen most alakulnak ki az utcarendszerek.

Egy család legfeljebb három facsemetét igényelhetett, ha a ház utcafrontjának mérete ezt indokolta. Ennek jogosságát a Főépítészi Osztályon is ellenőrizték. A kecskemétiek gömbakác, hárs tatár- és korai juharfákat, a gyümölcsfák közül pedig kajszi, szilva, díszalma és meggy fafajtákat igényelhettek.

– Minél távolabb kerülünk a városközponttól, annál inkább javasoltuk a gyümölcs-, főleg kajszifák telepítését az igénylőknek, hiszen régen is ez volt jellemző. A város belső felére eső területekre a díszfák telepítését szorgalmaztuk, de itt figyelembe kellett venni, hogy miként futnak a közművek és azt is, hogy milyen típusúak a meglévő fasorok – mondta Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke és hozzátette: a regisztráció és a visszaigazolás egyfajta kölcsönös szerződésnek fogható fel az emberek és a város között, hiszen a visszaigazolásban benne volt, hogy miképpen kell szakszerűen elültetni a fákat és milyen kötelezettségekkel jár az ültetés.

Sokan jelezték, hogy nagyon szeretnének fát, de koruk, vagy egyéb akadályozó körülmény miatt nem tudják elültetni azt. Ezért a Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola hétfőtől segíti az ilyen módon akadályozottakat az ültetésben.

Király József elmondta, hogy várakozásaikkal ellentétben nem kapkodták szét az emberek mind a 650 csemetét – feltehetően nem jutott el minden potenciális faültetőhöz az információ – , a szombati faosztásra valamivel több, mint 400 regisztráció érkezett, ami azért így is szép szám. A megmaradt közel 250 csemetét tavasszal, várhatóan valamikor a március 15-e utáni időszakban tervezik kiosztani.

 


 

h i r d e t é s