h i r d e t é s

​Többezer éves maradványokra is bukkantak a NIF Zrt. beruházásai során

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

​Többezer éves maradványokra is bukkantak a NIF Zrt. beruházásai során

2018. június 13. - 18:04

 

Zajlanak a régészeti ásatások a kivitelezés alatt álló 67 sz. főúton, illetve az M85 és M76 gyorsforgalmi utakon. Őskori temetőkre, településekre, illetve bronzkori, rézkori, római kori és középkori leletekre bukkantak a feltárások során.

A 67. sz. főút nyomvonala mentén az elmúlt időszakban több település és egy temető maradványait is megtalálták az ásatások során. A legnagyobb meglepetést a langobardok sírjai okozták. Ez a germán nép csak egy rövid ideig telepedett le a térségben, így régészeti nyomaik ritkán kerülnek elő. A sírok nagyméretűek és mélyek, a testek mellett talált kardok, kések, lándzsacsúcsok és pajzsdudorok pedig harcias életmódra utalnak. Az itt feltárt leleteket a restaurációt követően a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

Az M85 gyorsforgalmi út építését megelőző feltárások eredményeként Nagycenk határában egy ősköri telepre és két temető részletre bukkantak a régészek. A nyomvonalba eső területen feltárt közel harminc darab idősebb sír a középső bronzkor, míg a hét darab fiatalabb temetkezés a kora vaskor időszakára datálható. A halottak mellé edényeket, ékszereket temettek, két sírban pedig egy bronzból készült tőr és egy, valószínűleg jogarként értelmezhető bronz tárgy jelezte, hogy a halottak az ide temetkező közösség kiemelkedő személyei lehettek.

Az M76 gyorsforgalmi út nyomvonalán végzett legújabb ásatások során Keszthely-Fenékpuszta lelőhelyen öt régészeti korszakra találtak bizonyítékot a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársai. A legkorábbi, közel 6000 éves lelet a rézkorból származik, de találtak kora vaskori, római kori és középkori maradványokat is. A humuszrétegből, és a szántás által nem bolygatott -30 cm-es szintről kora vaskori bronztárgyak (fibulák, bronztőr, torques), római kori, népvándorláskori és középkori ékszerek (fibulák, gyűrűk, övveretek) és érmék kerültek elő.

 


 

h i r d e t é s