h i r d e t é s

Többszázas tömeg gyűlt össze Pozsonyban az abortusztörvény miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Többszázas tömeg gyűlt össze Pozsonyban az abortusztörvény miatt

2021. október 19. - 09:41

 

Hétfő este több százan tüntettek Pozsonyban a biztonságos és törvényes terhességmegszakítás mellett. A „Nem leszünk csendben” (Nebudeme ticho) mozgalom több más szlovákiai városban, Brünnben és Prágában is demonstárciót szervezett. Az abortusztörvényről a parlament soron következő ülésén döntenek. - írja az ujszó.com

Forrás: Index

A parlament október 6-án még csak első olvasatban ugyan, de elfogadta az Anna Záborská (OĽaNO–Keresztény Unió) konzervatív parlamenti képviselő által beterjesztett abortusztörvényt. A jelen lévő 130 képviselőből 75-en a támogatták a javaslatot, az OĽaNO, a Sme rodina, illetve a Marian Kotleba vezette ĽSNS párt tagjai egyaránt a terhességmegszakítás feltételeinek módosítása mellett tették le voksukat. Az ellenszavazatok főként az SaS, valamint a Hlas soraiból érkeztek. 

A javaslat 48 óráról 96 órára tolja ki a várakozási időt, amely során a kismamák a kérvény benyújtását követően „átgondolhatják a visszafordíthatatlan lépést”. Záborská szerint erre azért van szükség, hogy a nőknek elég idejük legyen tudomást szerezni a lehetőségeikről, mivel sokan éppen a kedvezőtlen anyagi, illetve szociális helyzetük miatt riadnak vissza a gyermekvállalástól. A művi terhességmegszakítás helyett a terhesség művi befejezése fogalmat használnák. Megtiltják az abortuszra irányuló reklámokat, beleértve a klinikák tájékoztatásait is, és kérdőívben mérnék fel, miért döntenek a terhesség megszakítása mellett a nők. (ujszó.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s