h i r d e t é s

Totál káosz: szerdától nincs sorompó a Bécsi úton, hanem zsákutca

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Totál káosz: szerdától nincs sorompó a Bécsi úton, hanem zsákutca

2015. november 02. - 16:01
0 komment

 

Nem csak az Esztergom-Budapest vasútvonalat, de az ahhoz kapcsolódó közútfejlesztéseket sem sikerült határidőre befejezni. Egy huszáros megoldással oldja meg a problémát a főváros. Szerdától lezárják a Bécsi utat az óbudai sorompónál, így az Aranyhegy-Ürömhegyen élő több ezer lakos „bent reked” a lezárt területen.

Fotó: hvg.hu

Annak idején azzal a feltétellel adta meg az Esztergom-Budapest vasút sűrítéséhez a kerületi hozzájárulást az óbudai önkormányzat a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-nek, hogy ha - a gyakran zárva tartó sorompó miatti torlódásokat elkerülendő - megépül a 10-es út elkerülő szakasza. Sokszoros csúszás után ennek az átadására november 4-én kerül sor. A változás révén megszűnik a Bécsi út átjárhatósága a jelenlegi sorompónál: magyarán, az eddigi főútvonal zsákutcává válik - írja a HVG.

A korábbi tervek arról szóltak, hogy a Bécsi út ürömi körforgalom és (a vasúttal párhuzamosan futó) Aranyvölgy utca közötti szakaszát összekötik, így a környéken lakók autóval ezen, illetve a Pomázi úti vasúti átjárónál épülő felüljárón keresztül érhetik (érhetnék) el a tőlük hermetikusan elzárt Bécsi utat.

Csakhogy az egészből nem lett semmi: a felüljáró csak jövő májusra készül el; az Aranyvölgy utca pedig szintén a forgalomtól elzárt terület marad még hónapokig. Az itt élők így csak Üröm felé kerülve juthatnak be a Flórián tér felé.

A változások miatt a BKK is úgy döntött, átalakítja, korlátozza a tömegközlekedést a környéken. Első lépésben a 218-as busz Szentlélek tér irányú megállóját számolták fel a Bécsi út–Szőlővész utca kereszteződésében. Így a két buszmegálló közti távolság 1200 méterre nőtt. A korábban ideiglenesnek mondott intézkedés azonban – mint a BKK honlapján a napokban nyilvánosságra hozott tervekből is kiderül – véglegessé válna. A majdan kialakítandó új buszmegállót pedig még távolabbra – a vasút még ma sem használatos, új, Aranyvölgy állomása közelébe – helyeznék.

Megoldást jelenthetne még a 260-as buszjárat. Csakhogy annak az új megállója is az elkerülő út túloldalára került. Ahová – az új útpályán már látható felfestések alapján – egyelőre még zebra sem vezet. Az elkerülő út ily módon folyóként akadályozza az Aranyhegy-ürömhegyiek bejutását a fővárosba. 

A problémára a területen élők érdekeit képviselő Háromhegyek Közhasznú Egyesület Elnöksége a minap közleményben hívta fel a figyelmet, ám egyelőre úgy fest, rövid távon aligha sikerült megoldást találniuk a problémára.

 

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s