fbpx Tovább dagad az oltás-hamisítási botrány Romániában | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tovább dagad az oltás-hamisítási botrány Romániában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább dagad az oltás-hamisítási botrány Romániában

2021. november 30. - 10:53

 

5500 beoltottból 3500 ott sem volt.

Egy egészségügyi alkalmazott sétál az oltókabinok mellett Bukarestben, Romániában, 2021. október 22. - Forrás: AP Photo/Vadim Ghirda/Euronews

Egymás után buktak le a nyomozások során a hamis oltási igazolásokkal üzletelők, de a peteihez mérhető hamisító központra eddig nem volt példa.

A Csengersima-Pete határátkelő romániai oldalán, Petén felállított oltóközpontban a szeptember 8. és november 2. között kiállított oltási igazolások 63 százaléka hamis volt - írta a román Korrupcióellenes Főigazgatóság (DNA) közlése alapján a Népszava. A jelzett, eddig megvizsgált időszakban ezen az oltóponton 5495 immunizált személyt tüntettek fel, de közülük 3500-an meg sem jelentek személyesen a helyszínen.

A hatóságok azt követően kezdtek el nyomozni, hogy az itt szerzett fiktív oltási igazolással egyre többen kezdtek súlyos állapotban kórházba kerülni, ahol aztán beszámoltak korábbi tettükről.

A nyomozás során kiderült, Petén futószalagon gyártották a hamis igazolásokat. Egy egész hálózatot lepleztek le a DNA nyomozói, eddig két asszisztenst, két adatrögzítőt és egy takarítót vettek őrizetbe, de a nyomozás folytatódik.

Egy igazolás ára 250-300 euró volt.

Elsőként még október elején a nagyszebeni sürgősségi kórház vezetője állt a nyilvánosság elé és kérte az érintetteket, hogy legalább akkor vallják be orvosaiknak a csalást, ha kórházi kezelésre szorulnak. Hangsúlyozta, aznap veszítettek el egy fiatal, különben egészséges beteget, aki halála előtti percekben vallotta csak be, hogy fiktív az oltása.

Több nyomozás is indult, sorra buktak le hamis oltási igazolásokkal üzletelők, de a peteihez mérhető hamisító központra eddig nem volt példa. (Infostart)


 

h i r d e t é s