h i r d e t é s


Tovább gyalulja a bíróságok függetlenségét a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tovább gyalulja a bíróságok függetlenségét a kormány

2017. december 06. - 12:11

 

Ha egy adóhivatali főosztályvezető bíró lesz, már a következő héten ő ítélkezhet olyan ügyekben, amiben a volt NAV-os kollégái döntöttek a régi főosztályán. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Erre eddig öt éves összeférhetetlenség volt, teljesen példátlan, hogy ezt most kiirtják

- így foglalta össze egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás lényegét a 444-nek az igazságügy működését ismerő forrása.

November utolsó hetében ugyanis a parlament fideszes többsége módosított a bíróságokra vonatkozó egyes törvényeken, és ezzel csendben meg is szüntették az összeférhetetlenség bizonyos formáit.

A most megszüntetett öt éves moratórium biztosította, hogy egy újonnan érkező bíró döntéseit semmiképpen se befolyásolhassák előző munkahelyének viszonyai. Ha egy állampolgárnak peres ügye van például az adóhivatallal, akkor joggal várhatja, hogy ne olyan bíróhoz kerüljön az ügye, aki nem sokkal korábban még adóhivatalnál dolgozott, és így nehezebben hoz elfogulatlan döntést.

A változtatás azért is nagyon érzékeny, mert a Fidesz az utóbbi egy évben sokadszor próbál belepiszkálni a független igazságszolgáltatás működésébe, és saját embereiket ültetni a bíróságokra.

November közepén az igazságügyi minisztérium egy rendelettel átvariálta a bírák kinevezésének szabályait, éppen azért, hogy a kormányhoz lojális embereket igazságszolgáltatási múlt nélkül is könnyen ki tudjanak nevezni bírónak. Nekik már valószínűleg a kikönnyített összeférhetetlenségi szabályok mentén kell majd ítélkezniük.

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;