h i r d e t é s

Tudta? Mi okozza az elhízást? Milyen szövődményei vannak?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tudta? Mi okozza az elhízást? Milyen szövődményei vannak?

2016. augusztus 30. - 12:04
0 komment

 

Az elhízás nem csupán esztétikai hátrány, hanem a tíz legsúlyosabb betegség közé sorolhatjuk, tekintve a komoly szövődményeit. 

Elsősorban cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek, köszvény, csontritkulás- és deformitás, ízületi fájdalmak, nőgyógyászati problémák, stb. alakulnak ki, melyek kivizsgálása, kezelése világszerte óriási összegeket emészt fel állami és egyéni szinten egyaránt (többet, mint a dohányzás és az alkohol következményei együttvéve).

Az utóbbi néhány évtizedben az elhízott gyermekek, fiatal felnőttek száma drasztikusan megnőtt, ennek következtében egyre korábban jelentkeznek a már említett, eddig leginkább az idősebbek betegségeinek tartott kórképek.

Az elhízásnak számos oka lehet, pl. étkezési szokások, családi hagyományok, lelki problémák, stressz, az ételek nagy választéka és könnyű hozzáférhetősége, a reklámok tömkelege, a napi munkaritmus, stb. Leggyakoribb a nem megfelelő tápanyag párosításból, vagy „túlevésből”, ezzel együtt mozgásszegény életmódból származó túlsúly.

Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy pl. örökletes anyagcserezavarok, bármilyen okból kialakult hormonális diszharmónia, bizonyos daganatok miatt jelentősen lelassulhat az alapanyagcsere. Bizonyos mértékig genetikai programunk is befolyásolja zsírsejtjeink számát, elhelyezkedését testünkben.

Van egy „beépített súlytartó mechanizmusunk”, amely igyekszik korrigálni a testsúlyunkat az éhségérzet, étvágy csökkentésével. Ezt a hasznos folyamatot azonban könnyen fölboríthatjuk, ha nem figyelünk eléggé szervezetünk jelzéseire. Pl.: a szomjúságérzet helyett sokan éhséget éreznek, majd gyorsan elhíznak.

Ennek oka csecsemőkorban keresendő. Sok szülő a csecsemő nyugtatására magas cukortartalmú italt, ételt ad. A csecsemő szervezete gyermekkorra hozzászokik ahhoz, hogy szomjoltás helyett egyen, magas energiatartalmú italokat fogyasszon. Innen egyenes út vezet a fiatalkori elhízáshoz és súlyos szövődmények korai megjelenéséhez.

Mára bizonyossá vált, hogy a nagyipar által oly régóta használt élelmiszer adalékanyagok – egyéb más káros hatásuk mellett – jelentősen növelik az étvágyat, önmagukban is hizlalnak!!

Ideális testsúly=(testmagasság cm-100)-kivonva az eredményből ennek a különbségnek a 10 %-át, nők esetében 15 %-át.

Meghatározhatjuk a testtömeg indexünket (angol rövidítéssel BMI) is az esetleges elhízás mértékének megállapítására: TTI= Az aktuális testsúly számértékét osztjuk a testmagasságunk méterben vett négyzetével.Ezek alapján következtethetünk tápláltságunk mértékére. Kóros soványság esetén a TTI értéke kevesebb 19-nél. Normál tartomány: 19-25. Enyhe túlsúly: 25-30. Túlsúly: 30-40 TTI. A súlyosan elhízott egyének testtömeg index értéke számszerűsítve magasabb 40-nél.

A túlsúlyos vagy elhízott kategóriába eső olvasóm se csüggedjen, hiszen ha kiderülnek az elhízást okozó faktorok, hosszú távra tervezett, az életmód szükség szerinti átalakításával járó, mérsékelt energia bevitellel, egyénre szabott fizikai aktivitással, esetenként megfelelő étvágycsökkentő módszerrel kombinált kezelés eredményt hoz. Ehhez kitartást kívánok!


 

h i r d e t é s