h i r d e t é s

Túl kevés a véradó a karantén és az iskolabezárások miatt

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Túl kevés a véradó a karantén és az iskolabezárások miatt

2021. március 06. - 19:24

 

"Adjunk vért, ne halogassuk! – most szükség van rá" Ezzel a szlogennel próbálja felhívni a figyelmet a véradás fontosságára a Vöröskereszt a járvány alatt is. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A szakemberek szerint a túl hosszú karantén, az iskolák bezárása és az otthoni munkavégzés miatt egyre kevesebb egészséges donor akar vért adni, pedig az életet menthet.

A szakemberek szerint a járvány miatt egyre kevesebb a véradó donor. Szatmári Margit elmondása szerint ebben nagy szerepe van a középiskolák és az egyetemek bezárásának, ami miatt az összes tavaszi és őszi véradásuk elmaradt. "Most úgy tűnik hogy ebben az évben is így indulunk" – tette hozzá a Magyar Vöröskereszt véradó koordinátora.

A Vöröskereszt munkatársai a munkahelyeken sem igen találnak donort, mert a munkavállalók jelentős része home office-ban dolgozik.

A véradások továbbra is biztonságos körülmények között zajlanak, a véradótérben legfeljebb öt fő tartózkodhat. Emiatt ugyanakkor sokkal lassabban halad a véradás a megszokottnál. Jó hír viszont, hogy megemelkedett a kalóriapótlásra fordítható utalvány összege: mostantól 1000 forintért vehetnek élelmiszert rajta a donorok. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s