h i r d e t é s

Tüntetésbe fordult az 1989-es forradalomról való megemlékezés Romániában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tüntetésbe fordult az 1989-es forradalomról való megemlékezés Romániában

2018. december 24. - 06:22

 

Le a kommunistákkal”, „Temesvár!”, „Szabadság” – 1989-es jelszavakat skandált a romániai tömeg, hogy nemtetszését fejezze ki a jelenlegi rendszerrel szemben. Később a „PSD a vörös pestis” és „Románia nem akar amnesztiát” rigmusok is előkerültek.

Forrás: mandiner.hu

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989. decemberi forradalomról emlékeztek meg szombaton ellenzéki szervezetek felhívására több ezren Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban, kormányellenes, illetve a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni rigmusokat kiabálva.

Bukarestben a korrupcióellenes tüntetéseket szervező ellenzéki Facebook-csoportok felhívására néhány százan gyűltek össze a kormánypalota előtti téren, majd az 1989-es első bukaresti sortüzek helyszínére, az Egyetem térre vonultak. Mire a felvonulók az emlékhelyhez értek, számuk meghaladt az ezret.

„Le a kommunistákkal”, „Temesvár!”, „Szabadság” – skandálták a felvonulók, felidézve az 1989-es tömegdemonstrációk jelszavait, de a tömeg a PSD-vel és a jelenlegi bukaresti vezetés közkegyelmi tervével szemben is kifejezte nemtetszését, „PSD a vörös pestis”, „Románia nem akar amnesztiát” rigmusokat kiabálva.

A megemlékezés szervezői a közösségi oldalukon arra emlékeztettek, hogy az 1989-es decemberi népfelkelésben 1116 ember vesztette életét. „Ők nem azért haltak meg, hogy a bűnözők kegyelemben részesüljenek” – olvasható a felhívásban. A demonstráció résztvevői mécsesekkel és az áldozatok neveinek felolvasásával tisztelegtek a 29 évvel ezelőtti forradalom hőseinek véráldozata előtt.

Nagyszebenben mintegy ezren, Kolozsváron több mint kétszázan vonultak utcára PSD-ellenes jelszavakkal Nicolae Ceausecu egykori kommunista diktátor elűzésének évfordulóján. A volt kommunista államok közül Romániában követelte a legtöbb áldozatot a rendszerváltás: a Temesváron kezdődő, majd az ország más nagyvárosaira is kiterjedő népfelkelés idején több mint 250-en haltak meg a diktátor 1989. december 22-én bekövetkezett menekülési kísérlete előtt. Több mint 850-en pedig az utána következő harcokban, amelyeket – a katonai ügyészség szerint – a hatalmat magához ragadó Ion Iliescu későbbi államfő, a PSD mostani tiszteletbeli elnöke által vezetett csoportosulás provokált ki, hogy hatalmát legitimálja. A katonai ügyészség a bukaresti népfelkelés kitörésének 29. évfordulóján, pénteken jelentette be, hogy emberiesség elleni bűncselekmények miatt bűnvádi eljárást indít Iliescu ellen. (MTI) / mandiner.hu


 

h i r d e t é s