h i r d e t é s

Új operatív törzs alakul

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új operatív törzs alakul

2020. június 20. - 09:00

A gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása lesz a feladata az újonnan megalakuló "gazdaságvédelmi opertatív törzsnek", mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Fotó: MTI/llyés Tibor

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy eddig mintegy 1400 milliárd forintot költött az állam a válság közvetlen hatásainak kezelésére.

  • A járvány elleni védekezési alapba 633 milliárd forintot irányított a kormány, ebből eddig 480 milliárdot használt fel. (A kijelentés tovább növeli a zűrzavart a koronavírus-járvány kapcsán elköltött állami milliárdok ügyében. Legutóbb ugyanis már megjelent olyan kormányzati dokumentum, ami ennél jóval nagyobb költést mutatott ki.)
  • A gazdaságvédelmi alap 923 milliárd forintjából eddig 904 milliárdot használt fel a kormány, egyik részét a munkahelyek megóvására, másik részét új beruházások támogatására fordította.
  • A járvány esetleges 2. hulláma ellen a kormány a 2021-es költségvetés az új gazdaságvédelmi alap 2500 milliárd forintjával, illetve az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap 3000 milliárd forintjával kíván védekezni. (Ezek nagy része nem friss forrás, hanem már létező költségvetési bevételek és kiadások idesorolásával keletkező alapok.)
  • A Belügyminisztérium és az Emmi a felelőse a kórházak újra és újra felhalmozódó adósságának megszüntetésének. Az egészségügyi beszállítóknál a kormány figyel az eddig kiszoruló magyar cégekre.
  • 2021-ben – csökkenő államadósság és három százalék alatti hiány mellett – 4,8 százalék lesz a gazdasági növekedés, ami azt is jelenti, hogy az állam nyugdíjprémiumot folyósíthat. (Erre az utóbbi években mindig sor került, az idén viszont nincs rá esély a koronavírus válság okozta gazdasági visszaesés miatt.)  Ez 53 milliárd forint kiadást jelent, emellé jön a fokozatosan bevezetendő 13. havi nyugdíj egyheti része, 77 milliárd forint.
  • A költségvetési hiány – a korábbi évekkel ellentétben – három százalék felett lesz: 3,8 százalékkal számoltunk, de megeshet, hogy a mutató ezt is meghaladja. 
  • Az államadósság az év végére újra a GDP hetven százaléka fölé emelkedhet. 
  • Az egy számjegyű szja-ról nem tett le a kormány, szerepel a hosszú távú tervei között.
  • A kormány létrehozza a gazdaságvédelmi operatív törzset, röviden a GOP-ot. 8-1 állami hatóság, szervezet, például az adóhivatal, a fogyasztóvédelem és az államkincstár képviselői lesznek benne. A GOP azt a feladatot kapja, hogy azonosítsa és számolja fel azokat az adminisztratív szabályokat, amelyek fékezik az újraindítást, akadályozzák a vállalkozások tevékenységét.
  • A legkorábban a jövő évben változhatnak a kata szabályai, az adóval kapcsolatos visszaéléseket meg kell szüntetni, ebben egyetért az MKIK és a Pénzügyminisztérium. 

(magyarnemzet.hu) / portfolio.hu