h i r d e t é s

Új szezon, régi pávatánc

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Új szezon, régi pávatánc

2018. április 16. - 06:28

 

A miniszterelnök és pártja azt fogják mondani: mindenre igent mondtak a választók.

A kétharmados Fidesz-siker birtokában hosszú ideig zárójelbe kerül minden olyan típusú kérdés, amely azt firtatja, hogy milyen támogatottsága van az Orbán-kormány intézkedéseinek. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója, szociálpszichológus szerint ugyanis a miniszterelnök és pártja azt fogják mondani: mindenre igent mondtak a választók.

A 2010-2015 közötti időszakból már láthattuk – emlékeztetett –, hogy a miniszterelnök és a Fidesz az íratlan szabályokat is figyelmen kívül hagyva, az ellenzékkel a legkisebb mértékben sem működött együtt. Kedvükre változtatták az alaptörvényben kétharmados, illetve sarkalatos törvényként meghatározott jogszabályokat.

Érdemes megemlíteni azonban, Orbán Viktor többször nyilvánvalóvá tette belső körének, hogy tulajdonképpen már csak a nemzetközi politizálás érdekli, a hazai belpolitika már nem izgatja különösebben. Jelzésértékű az is, hogy nem volt még olyan miniszterelnök Magyarországon, aki annyit találkozott volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint Orbán.

– Az Orbán-rendszer logikájában, mentalitásában, céljaiban jóval közelebb áll akár az orosz, akár a török kormányhoz, mint a nyugat-európai kabinetekhez – vélekedett Krekó, aki szerint nem tartunk még az említett országok szintjén, de az irány egyértelmű. Orbán viszont pontosan tudja, hogy a gazdaság nagyjából stabil állapota nem a Keletnek, hanem a Nyugatnak köszönhető. – Az EU-nak sok előnye van, amelyeket a miniszterelnök maximálisan ki akar használni – indokolta a szakértő és egy közelmúltbeli példát is említett, a Szkripal-ügyet.

– Fogcsikorgatva és nyögvenyelősen kiutasított a kormány egy orosz diplomatát. Persze a belpolitikai narratíva a kormánysajtóban az volt, hogy ez egy CIA által elkövetett gaztett és „szegény” Oroszország az áldozat – vázolta a szakértő a miniszterelnök pávatáncát. Az viszont látszik, hogy ha Nyugat és a Kelet közötti választás elé állítják konkrét ügyekben az országot, akkor Orbán tudja, hogy az Európai Néppárt és az uniós tagság milyen fontos számára. Épp ezért Krekó szerint nem számíthatunk egyértelmű Keletre-tolódásra az elkövetkező időszakban. Arról se feledkezzünk meg – folytatta a szakértő – hogy Amerikával is javítani akarja a viszonyt Orbán. Márpedig Oroszország és Kína sarkalatos kérdései az amerikai külpolitikának. A Political Capital ügyvezető igazgatója arra számít, hogy a miniszterelnök megpróbálja a Nyugattal való kapcsolatát javítani és annyira fog csak Keletre gravitálni, amennyire ez engedi. Arra a kérdésünkre, hogy miként tudja javítani a viszonyt, ha közben vegzálja a civileket és elfoglalná a szabad média maradékát, Krekó azt mondta: a külpolitikai és a belpolitikai szempontok teljes ellentmondását látjuk, nem tudjuk, hol lesz ennek a feloldása. – Hiszen Orbán Viktor tovább akarja szilárdítani az erősödő, tekintélyelvű rendszerét – mondta a szakértő.

A Fidesz sima győzelme, több ellenzéki pártvezetőt, illetve jövendőbeli országgyűlési képviselőt elsodort. Gőgös Zoltán szocialista politikus például azzal indokolta visszavonulást, hogy "nem akarok olyan szerepet játszani, mint az orosz, vagy török ellenzékiek". – Ennél bölcsebb megfogalmazása ennek a dilemmának nincs, jó, hogy ezt egy magyar ellenzéki politikus megtette – vélekedett Krekó, hozzátéve: bizonyos szempontból már most is ez a helyzet. – Ne legyünk álnaivak: a Fidesznek erős érdekeltségei vannak az ellenzéki pártokban – jelezte a szakértő. A voksolás alapján ráadásul az is bebizonyosodott, hogy amikor a pártok önzéséről van szó, az képes felülírni az Orbán-kormány – legalább – kétharmadának megakadályozását.

 

Szerző: Zoltai Ákos / nepszava.hu


 

h i r d e t é s