h i r d e t é s

Újabb adócsökkenéssel fehéredhet tovább a magyar gazdaság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb adócsökkenéssel fehéredhet tovább a magyar gazdaság

2019. július 11. - 08:23

 

A jelenlegi folyamatok mellett lehetővé válhat a személyi jövedelemadó további csökkentése, ami elősegíti a gazdaság további fehéredését, a fogyasztási típusú hitelek helyett pedig a rövid és hosszú távú lakossági megtakarításokat kell elősegíteni – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban. - írja a hirado.hu.

A jelenlegi gazdasági folyamatok mellett véleményem szerint lehetőség nyílik a személyi jövedelemadó további, két-három lépésben való csökkentésére

 – fogalmazott. Az ÁSZ elnöke szerint mérsékelhető lenne a munkaerőpiaci járulék is, 0,75-1 százalékkal, a betéti kamat után fizetendő kamatadót pedig meg lehetne szüntetni.

Nem normális, ha a megtakarításokat adóztatjuk, míg a magas kamatozású vagy kockázatú személyi hiteleket nem

 – mondta.

Kitért arra, hogy a hat hónapos vagy annál rövidebb idejű megtakarításokat (is) kellene ösztönözni.

Ha ugyanis a lakosság a rossz konstrukciójú hitelek kamatára, tőke-visszafizetésére fordított hányadát valamilyen kedvezményes befektetési számlán félre tudná tenni, nem kényszerülne a meglehetősen költséges hitelek felvételére

– mondta Domokos László a lapnak.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy a 27 százalékos áfakulcs csökkentése nem lenne eredményes, mert az adónak nincs köze az árképzéshez, a mérséklést az emberek nem, vagy csak átmenetileg éreznék meg, a költségvetésből viszont hiányozna az összeg.

Megjegyezte, hogy az áfa a legkönnyebben beszedhető, egyben a legigazságosabb adónem, mivel az állampolgárok a fogyasztás arányában járulnak hozzá a közteherviseléshez, ezáltal a fenntarthatósághoz.

hirado.hu


 

h i r d e t é s