h i r d e t é s

Újabb bankot vesz az OTP Bank Albániában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb bankot vesz az OTP Bank Albániában

2021. december 06. - 09:48

Több mint három évvel ezelőtti piacra lépését követően ismét bankot vásárol az OTP Bank Albániában. Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával a tranzakció zárást követően a mérlegfőösszeg szerint ötödik, ügyfélhitel-állomány alapján pedig második legnagyobb piaci szereplővé válhat az OTP Csoport albán operációja.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A görög Alpha Bank albán leánybankja, az Alpha Bank Albánia közel 5%-os eszközarányos piaci részesedésével Albánia nyolcadik legnagyobb bankja, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A vételárat illetően 55 millió euróban állapodtak meg a felek.

A tranzakció pénzügyi zárása után – melyre várhatóan 2022 második negyedévében kerülhet sor a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében -, a két albán leánybank egyesítését követően, az OTP Csoport mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése várhatóan meghaladja majd a 11%-ot, az ügyfélhitel-állomány pedig mintegy másfélszeresére nőhet, ez utóbbi alapján a második legnagyobb piaci szereplővé válhat a bankcsoport albán operációja.

„Eddig is fontos lehetőségként tekintettünk albániai jelenlétünkre, és az OTP Csoport stratégiájának megfelelően 2018-as piacra lépésünk óta kerestük a további növekedési lehetőségeket az országban. Akkor a Societe Generale Albania Bankot vásároltuk meg, amelyet azóta sikeresen integráltunk az OTP Csoportba.

Az Alpha Bank Albánia megvásárlásával most ismét egy jól működő, kiválóan vezetett, folyamatosan fejlődő, az ország bankszektorának növekedésében, mind a helyi közösség fejlődésében jelentős szerepet játszó hitelintézet csatlakozik az OTP Csoporthoz. Ezzel az újabb tranzakcióval tovább tudjuk erősíteni pozíciónkat az albán piacon, annak érdekében, hogy még színvonalasabb, még jobb szolgáltatást tudjunk kínálni ügyfeleink számára a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt.” – nyilatkozta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Bank az egyik legaktívabb hitelintézet az európai akvizíciós színtéren. A 2008-as válságot követően, 2014-ben kezdett újabb tranzakciók eredményeként mostanáig az Alpha Bank Albániával együtt összesen 9 országban 12 pénzintézet, illetve banki portfolió megvásárlását jelentette be. Ezek közül – a szlovén Nova KBM tranzakció kivételével, amelynek pénzügyi teljesítése még folyamatban van – mindegyiket sikeresen integrálta a bankcsoportba az OTP Bank, és Albánia mellett olyan új országokba is belépett, mint Szlovénia és Moldova. Ezzel az egyedülálló akvizíciós teljesítménnyel az OTP Csoport a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált, jelenleg Magyarország mellett piacvezető pozíciót tölt be a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását.

Az OTP Csoport az egyik legstabilabb pénzügyi csoport a régióban, kiemelkedő tőkeerővel és likviditással, működése a járványhelyzet alatt is zavartalan. A bankcsoport jelenleg 11 országban biztosít univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 16 millió ügyfelének, közel 1500 egységből álló bankfiók-hálózattal rendelkezik, munkavállalóinak száma több mint 37,5 ezer.

Az Alpha Bank Albánia 1998-as albániai megalakulása óta vállalati hitelezéssel és nagyszabású infrastrukturális projektek finanszírozásával foglalkozik, valamint lakossági ügyfelek számára nyújt átfogó betéti, befektetési és finanszírozási termékeket.

A bank jelenleg 34 fiókból álló hálózatot működtet, amely lefedi az ország összes nagyvárosát.